هفت صبح / همشهری آنلاین: خسرو شکیبایی در سال 1323 در تهران به دنیا آمد. او فارغالتحصیل بازیگری از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران بود.
خسرو شکیبایی در سالهای 1347 تا 1349 به گویندگی فیلم در استودیو شهاب پرداخت و از سال 1354 به فعالیت در دنیای تئاتر رو آورد.
فیلم خط قرمز ساخته مسعود کیمیایی (1361) شروع فعالیت سینمایی او به عنوان بازیگر به حساب میآید که در آن فیلم در نقش کوتاهی ظاهر شد. شکیبایی تا سال 1368 در نقشهایی در فیلمهای دزد و نویسنده، ترن و رابطه ظاهر شد.
اما اوج گرفتن او از بازی در فیلم هامون داریوش مهرجویی دز سال 1368شروع شد و این "حمید هامون" بود که نام او را بر سر زبانها انداخت. او برای بازی چشمگیرانهاش در هامون از هشتمین جشنواره فیلم فجر، سیمرغ بلورین دریافت کرد.
دو فیلم کیمیا (احمدرضا درویش، 1373) و کاغذ بیخط (ناصر تقوایی، 1380) از کارهای به یادماندنی شکیبایی به شمار میآیند. [خسرو شکیبایی؛ طراوت تکرار]
شکیبایی در تلویزیون هم موفق بود. از همان زمان که در نقش مدرس بازی کرد و آن مونولوگ طولانی معروفش را اجرا کرد تا بازی در مجموعه تلویزیونی "روزی روزگاری"، "خانه سبز"، "کاکتوس"، "تفنگ سرپر" و این اواخر هم که مجموعه تلویزیونی در کنار هم را روی آنتن داشت.
پس از گذشت نزدیک به 22 سال از اولین حضورش در سینمای کیمیایی، یک بار هم در کنار استاد عزتالله انتظامی در فیلمی از مسعود کیمیایی ایفای نقش کرد: "حکم".
او آخرین جایزهاش را از بیست و سومین جشنواره فیلم فجر برای بازی در فیلم "سالاد فصل" (فریدون جیرانی) از آن خود کرد. شکیبایی جمعه 28 تیر1386درگذشت.
مجموعه فیلم های خسرو شکیبایی، آنقدر زیاد هست که توضیح درباره هر کدام از آنها نیاز به توضیحات و فضای بی شماری داشته باشد. توضیحات زیر مربوط به فیلم های مهم این هنرمند است که قطعا در میان لیست این فیلم های سینمایی، می توان سریال های بی شماری هم مثل «روزی روزگاری»، «خانه سبز» و «مدرس» را هم دید. مرحوم خسرو شکیبایی در طول مدت کاری اش موفق به دریافت سه سیمرغ بلورین از جشنواره فیلم فجر شد.
1360
خط قرمز/ مسعود کیمیایی
خط قرمز اولین فیلم کیمیایی بعد از انقلاب است که شکیبایی نقش یک انقلابی را بازی می کرد. کیمیایی، شکیبایی را در تئاتر دید و او را برای بازی در این نقش انتخاب کرد.
1362
دادشاه/ حبیب کاووش
1363
صاعقه/ ضیاءالدین دری
1365
رابطه/ پوران درخشنده
1366
شکار/ مجید جوانمرد
اولین همکاری شکیبایی و پرستویی در سال هایی که هیچ کدام مشهور نبودند. در این فیلم انقلابی – جاده ای که داستانش پیش از انقلاب می گذشت، شکیبایی در نقش یک انقلابی فراری بازی می کرد و پرستویی هم نقش یک راننده کامیون را داشت. «شکار» فیلم خوش ساخت و شسته رفته ای است که لهجه شیرازی شکیبایی در آن به یاد می ماند.
1366
ترن/ امیر قویدل
1368
عبور از غبار/ پوران درخشنده
هامون/ داریوش مهرجویی
شاه نقش سینمای ایران، حمید هامون بود که به خسرو شکیبایی رسید و او به بهترین نحو از پس این نقش برآمد. خیلی ها معتقدند روح هامون در شکیبایی ماند و در نقش های دیگری هم که او بازی کرد، تزریق شد. او در این فیلم نقش یک همسر عاشق و سرگشته را بازی می کرد.
1369
جست و جو در جزیره/ مهدی صباغ زاده
ابلیس/ احمدرضا درویش
شکیبایی کپی دست چندم از کاراکتر حمید هامون بود؛ در فیلم کارگردانی که آن زمان فیلمساز متبحر «کیمیا» به بعد نبود.
1370
بانو/ داریوش مهرجویی
1371
یک بار برای همیشه/ سیروس الوند
این فیلم، بهترین فیلم سیروس الوند محسوب می شود. شکیبایی در این فیلم نقش مردی را بازی می کند که می خواهد برای کار به ژاپن برود، زنش باردار است و می خواهد به هر طریقی این بچه را سقط کند.
سارا/ داریوش مهرجویی
او در سارا نقش گشتاسب را بازی می کرد. یک شخصیت منفی برای شکیبایی. نقش مردی را بازی می کرد که سارا به او بدهکار بود و مشکلات بزرگی با این رابطه داشت. شکیبایی در ساراف با بازی در شخصیت منفی درخشیده است. این فیلم اقتباسی از نمایشنامه خانه عروسک هنریک ایبسن بود.
پرواز را به خاطر بسپار/ حمید رخشانی
1372
بلوف/ ساموئل خاچیکیان
1373
کیمیا/ احمدرضا درویش
کیمیا از آن فیلم هایی بود که شکیبایی با جان و دل آن را بازی کرد. نقش پدر در کیمیا از آن نقش هایی بود که مخاطب، هم باید به او حق می داد و هم از پدر حرصش می گرفت. بازی بی نقص شکیبایی در این فیلم سینمایی به عنوان پدری که بعد از سال ها اسارت به دنبال خانواده خود آمده، دیدنی است.
1373
پری/ داریوش مهرجویی
این فیلم اقتباسی آزاد از رمان فرانی وزویی نوشته جروم دیوید سلینجر است. خسرو شکیبایی در این فیلم دو نقش را به عهده داشت، یکی از نقش ها اسد و دیگری صفا نام داشت.
درد مشترک/ یاسمین ملک نصر
1374
خواهران غریب/ کیومرث پوراحمد
عاشقانه/ علیرضا داود نژاد
شکیبایی در این فیلم تجاری و خوش ساخت که یکی از پدیده های عجیب سینمای دهه 70 است، نقش مردی میانسال را بازی می کند که عاشق دختر دوستش می شود و البته فرجام این عشق ممنوع چندان ناخواشیند نیست. شکیبایی در این نقش منفی نامتعارف، انرژی عجیبی دارد.
1374
سایه به سایه/ علی ژکان
1375
سرزمین خورشید/ احمدرضا درویش
1376
زندگی / اصغر هاشمی
روانی/ داریوش فرهنگ
1378
میکس/ داریوش مهرجویی
میکس فیلمی است درباره کارگردان و خسرو شکیبایی نقش کارگردان این فیلم را بازی می کند. کارگردانی که به دلیل فشار کار و خستگی مفرط نمی تواند فیلمش را با دقت و طی زمان درست پیش ببرد و طبق برنامه ریزی های از پیش تعیین شده فیلم باید به جشنواره فجر هم برسد.
دختر دایی گمشده/ داریوش مهرجویی
1379
دختری به نام تندر/ حمیدرضا آشتیانی پور
1380
مزاحم/ سیروس الوند
لژیون/ ضیاءالدین دری
کاغذ بی خط/ ناصر تقوایی
این احتمالا تنها فیلمی است که شکیبایی تحت هدایت یک کارگردان سختگیر و وسواسی از اداها و فیگورهای دوست داشتنی همیشگی اش فاصله می گیرد و یکی از رئالیستی ترین بازی های عمرش را ارائه می دهد. دیدن دوباره این فیلم یادآوری می کند که شکیبایی چه بازیگر بزرگی بود و تقوایی چه فیلمساز چیره دستی است که هر روز خانه نشینی اش افسوسی بزرگ دارد.
اثیری/ محمد علی سجادی
1382
صبحانه ای برای دو نفر/ مهدی صباغ زاده
1383
حکم/ مسعود کیمیایی
در نقش رئیس عجیب و غریب باند مافیایی در سکانس رستوران مقابل پولاد کیمیایی پشت میز می نشست و می دیدیم خسرو دوست داشتنی چه آسان می تواند نقش یک مرد نفرت انگیز را بازی کند. مثل آب خوردن!
ازدواج صورتی/ منوچهر مصیری
سالاد فصل/ فریدون جیرانی
او با سالاد فصل موفق شد سومین سیمرغ بلورین را هم به خانه ببرد. فیلمی که در نویسندگی اش هم دخیل بود. شکیبایی با گریمی متفاوت در این فیلم ظاهر شد تا نقش پسرخاله لیلا با نام عادل مشرقی را بازی کند. مردی که لیلا را می خواهد و حاضر است برای او هر کاری انجام دهد.
1384
چه کسی امیر را کشت؟/ مهدی کرم پور
با 20 دقیقه بازی در یک فیلم پرستاره نامزد بهترین بازیگر مرد جشن خانه سینما شد.
عروسک فرنگی/ فرهاد صبا
پیشنهاد 50 میلیونی/ مهدی صباغ زاده
ستاره بود/ فریدون جیرانی
1385
دست های خالی/ ابوالقاسم طالبی
نسکافه داغ داغ/ علی قوی تن
اتوبوس شب/ کیومرث پوراحمد
- نقش راننده اتوبوسی که پر است از اسرای عراقی را برعهده داشت. پیرمردی که باید علاوه بر مسئولیت در میان عده ای، ریش سفیدی هم می کرد. خیلی ها اتوبوس شب را برای شکیبایی یک تولد دوباره در بازیگری او که برای مدتی به افول رسیده بود می دانند.
1360
رئیس/ مسعود کیمیایی
دایناسور/ پرویز شیخ طادی
دوشیزه باران/ محمد علی سلیمان تاش
شب/ رسول صدر عاملی
دل شکسته/ علی روئین تن
حیران/ شالیزه عارف پور
آخرین فیلم سینمایی خسرو شکیبایی، فیلمی که در کنار بازیگران جوان ظاهر شد تا نقش پدر بزرگی مهربان باشد که به خاطر نوه اش حاضر است از شهرستان های شمالی کشور تا تهران بیاید و ازدواج نوه اش را با یک افغانی بپذیرد.