پاسخ به:نکات جادویی خانه داری
دوشنبه 3 مهر 1391 12:41 PM
كدامظرفبرايآشپزخانهبهتراست؟
از صبح كه فعاليت خانم خانه شروع ميشود، ظرفهاي مختلفي در طرحها و رنگهاي متنوع و البته با جنسهاي متفاوت به كمك او ميآيند. در حقيقت از روزگاران قديم تا امروز، انسانها از ظرفهاي مختلفي براي آشپزي و تهيه غذا استفاده كردهاند.
در هر زمان و هر مكاني هم با توجه به نيازهاي مردم و امكانات در دسترس، ظرفهايي خاص انتخاب ميشد. مثلا در قديم بيشتر از ظرفهاي سنگي استفاده ميكردند كه كمكم با پيشرفت انسان اين ظرفها هم جاي خود را به مدلهايي جديدتر داد. مادران و مادربزرگهاي ما هم بيشتر از ظروف مسي استفاده ميكردند. ولي امروزه، ظرفها معمولا يا نچسب است يا پيركس و ديگر خبري از ظرفهاي مسي قديمي نيست. اما هر يك از اين ظرفها مزايا و معايب خودش را دارد، يعني نميشود يك نوع ظرف را صددرصد عالي و نوع ديگر را صددرصد مضر دانست.
ظرفهاي مسي
ظرفهاي مسي در آشپزخانههاي قديمي جايگاه ويژهاي داشت. ولي امروزه كمتر كسي از اين گونه ظرفها استفاده ميكند.جالب است بدانيم كه پختن غذا در ظرفهاي مسي، خواصي هم دارد، اما اگر مقدار مسي كه وارد غذا ميشود از حد معيني بيشتر باشد، اين ويژگي ممتاز تبديل به نكتهاي منفي ميشود. البته امروز هم بعضي از خانوادهها فقط به دليل خاصيت استفاده از اين نوع ظرفها، ترجيح ميدهند در ظروف مسي غذا درست كنند.اما علاوه بر خواصي كه براي سلامت انسان دارد، ظروف مسي داراي ويژگيهاي ديگري هم است. به عنوان مثال اين نوع ظرفها مانند ظروف نسوز عمل ميكند و در اثر آشپزي خراب نميشوند. در ضمن، برخلاف پيركس كه گاهي ممكن است در اثر حرارت آسيب ببيند، اين نوع ظرفها هيچ وقت چنين صدماتي نميبينند.
البته ظروف مسي حتما بايد داراي لايهاي از جنس قلع يا استيل يا نيكل باشد. بنابراين وقتي كه داخل ظروف مسي تغيير رنگ بدهد، بايد آنها را به رويگري ببريد و با كشيدن لايهاي داخل آن، مشكل را حل كنيد و به قول بعضيها آن را به سفيدگر بسپاريد. در غير اين صورت، اگر در ظرفي كه تغييررنگ پيدا كرده است غذا بپزيد، نهتنها سودي نميكنيد بلكه دردسرهايي هم براي شما ايجاد ميشود.
ظرفهاي نسوز و نچسب
اين نوع ظرفها كه معمولا در اغلب خانهها هم يافت ميشود، داراي مزايا و معايبي است. ظروف نسوز از فلز ساخته ميشود و براي اينكه قابليت نچسب و نسوز بودن را پيدا كند، لايهاي خاص داخل آن ميكشند.
هنگام شستشوي اين نوع ظرفها بايد بيشتر دقت كرد و آنها را آرام و با ملايمت شست. همچنين بايد حواستان باشد، قاشق فلزي به كف يا ديوارههاي ظرف برخورد نكند. چون اگر لايه نچسب آن از بين برود، نهتنها قابليتهاي خود را از دست ميدهد بلكه موجب بروز بيماري نيز ميشود. پس حتما از خراشيده شدن و خط افتادن اين گونه ظروف جلوگيري كنيد.
ظروف نچسب را نبايد وقتي خالي است، به مدت طولاني روي حرارت زياد بگذاريد. چون اين حرارت باعث ميشود دودي از آن بلند شود كه بسيار مضر است.مصرف كمتر روغن از مزاياي پخت غذا در اين نوع ظرفهاست، يعني اگر هنگام پخت غذا از اين ظروف استفاده كنيد، با حداقل ميزان روغن ميتوانيد غذايتان را بپزيد.
پيركس
معمولا از اين نوع ظرفها بيشتر در فر و مايكروفر استفاده ميشود. اين نوع ظرف، به راحتي شسته و تميز شده و هيچ وقت ساييده و خراشيده نميشود. ولي هنگام استفاده از ظرفهاي پيركس بايد مراقب تغيير دماي ناگهاني باشيد، چون ممكن است اين ظرفها در اثر تغيير ناگهاني دما بشكند.
ظرفهاي آلومينيومي
شايد نام ظروف آلومينيومي را كمتر شنيده باشيد و تصور كنيد كسي از آنها استفاده نميكند، اما مردم معمولا اين نوع ظرفها را به اسم روحي يا رويي ميشناسند، در حالي كه اين ظرفها به طور عمده از جنس آلومينيوم است.پخت و پز در اين گونه ظرفها باعث ميشود مقداري آلومينيوم در غذا آزاد شود كه براي بدن مضر است. پس اگر از اين نوع ظرفها استفاده ميكنيد، بهتر است غذاهاي ترش، شور و غذاهاي حاوي گوجهفرنگي را درون آنها نپزيد. چون اين غذاها باعث ميشود آلومينيوم بيشتري در غذا آزاد شود.
ظرفهاي سفالي
ظروف سفالي براي پخت غذا مناسب است ولي بايد دقت كنيد كه آن را روي حرارت مستقيم و زياد گاز نگذاريد. چون اين كار باعث ميشود ظرف به راحتي بشكند. اگر ميخواهيد در اين نوع ظرفها غذا بپزيد، حتما از شعلهپخشكن استفاده كنيد و حرارت زير آن را نيز كم كنيد.
ظرفهاي چدني
اين ظرفها براي پخت و پزهاي طولانيمدت مفيد است چون حرارت را به خوبي در خودش نگه ميدارد و گرما را زياد منتقل نميكند.
ظرفهاي استيل
اين ظرفها در مقابل ضربه مقاوم هستند و هرگز خراشيده نميشود. در ضمن شستن آنها هم بسيار راحت است، اما ظرفهاي چدني حرارت را به طور يكنواخت منتقل نميكند. در ضمن اين نوع ظرفها، براي گرمكردن غذا هم مناسب نيست، چون نازك است و غذاي داخل آن خيلي زود ميسوزد و ته ميگيرد.
روزنامه جام جم
امیدوارم لبخند امام زمان روزی شما باشد. باتشکر/