اثر استرس شوري و خشكي در تغيير فعاليت اسيد فسفاتاز در كالوس يونجه (Medicago sativa L)
یک شنبه 16 مهر 1391 5:04 PM
11 : پژوهش و سازندگي تابستان 1382; 16(2 (پی آیند 59) در زراعت و باغبانی):68-73. |
اثر استرس شوري و خشكي در تغيير فعاليت اسيد فسفاتاز در كالوس يونجه (Medicago sativa L) |
احسان پور علي اكبر,اميني فريبا |
آنزيم اسيد فسفاتاز به طور گسترده در بخش هاي مختلف گياهان يافت مي شود. اين آنزيم به دو صورت داخل سلولي و خارج سلولي فعاليت هاي متفاوتي در سلول انجام مي دهد. به عنوان مثال افزايش ميزان فعاليت آن در اثر تنش شوري و خشکي را مي توان نام برد. در گياه يونجه نيز مي توان نسبت به ايجاد کالوس مقاوم به خشکي و شوري اقدام نمود. ابتدا کالوسهاي يونجه توده يزدي توليد شده از کشت قطعات ساقه در محيط کشت Ms حاوي 2,4D کاينتين و عصاره مخمر تحت تيمار غلظتهاي 0، 2، 4، 6، 8 و 10 درصد مانيتول و همچنين غلظتهاي 0، 0.2، 0.4، 0.8و 1 درصد نمک (Nacl) در شرايط Invitro قرار گرفت. اندازه گيري فعاليت آنزيم نشان دهنده افزايش فعاليت آنزيم اسيد فسفاتاز بود. همچنين رقم همداني نسبت به رقم يزدي در استرس شوري تغييرات کمتري نشان داد. نظير چنين نتايجي را استرس خشکي روي ميزان فعاليت اسيد فسفاتاز در توده همداني نشان داد. اين مطالعه در مجموع نشان داد که تغيير فعاليت اسيد فسفاتاز در استرس شوري و خشکي وابسته به ژنوتيپ است. |
كليد واژه: |
أَلْعِلْمُ ثَلاثَةٌ: أَلْفِقْهُ لِلاَْدْیانِ، وَ الطِّبُّ لِلاَْبْدانِ،وَ النَّحْوُ لِلِّسانِ. .