تاثير كاربرد روي، آهن و منگنز بر عملكرد، اجزاي عملكرد، غلظت و جذب عناصر غذايي در دانه گندم
سه شنبه 28 شهریور 1391 8:28 AM
16 : پژوهش و سازندگي تابستان 1387; 21(2 (پي آيند 79) در زراعت و باغباني):142-150. |
تاثير كاربرد روي، آهن و منگنز بر عملكرد، اجزاي عملكرد، غلظت و جذب عناصر غذايي در دانه گندم |
پهلوان راد محمدرضا*,كيخا غلام علي,نارويي راد محمدرضا |
* مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي سيستان |
اثرات كاربرد عناصر روي، آهن و منگنز بر عملكرد، اجزاي عملكرد، غلظت و جذب عناصر غذايي در دانه گندم، در آزمايشي به صورت فاكتوريل در قالب طرح بلوك هاي كامل تصادفي و در سه تكرار در ايستگاه تحقيقات كشاورزي زهك زابل در سالهاي زراعي 82-81 و 83- 82 مورد بررسي قرار گرفت. تيمارهاي آزمايش شامل روي با چهار سطح (0، 40 و 80 كيلوگرم سولفات روي در هكتار به صورت مصرف خاكي و محلول پاشي 0.5 درصد سولفات روي)، آهن با دو سطح (0 و محلول پاشي 1 درصد سولفات آهن) و منگنز با دو سطح (0 و محلول پاشي 0.5 درصد سولفات منگنز) بودند. نتايج نشان داد كه اثر متقابل روي در منگنز اثر معني داري بر تعداد دانه در خوشه داشت. بالاترين تعداد دانه در خوشه مربوط به تيمار كاربرد 80 كيلوگرم در هكتار سولفات روي و محلول پاشي منگنز بود. اثر متقابل روي در آهن بر وزن هزار دانه معني دار گرديد. بالاترين وزن هزار دانه مربوط به تيمار 80 كيلوگرم روي و محلول پاشي آهن بود. منگنز سبب افزايش وزن هزار دانه گرديد. مصرف 80 كيلوگرم سولفات روي بر عملكرد دانه در سال 82 معني دار گرديد. همچنين در اين سال مصرف توام 80 كيلوگرم سولفات روي و محلول پاشي منگنز عملكرد دانه را افزايش داد. محلول پاشي روي، 99 درصد غلظت روي، 106 درصد جذب روي و 8 درصد غلظت آهن در دانه را افزايش داد. محلول پاشي آهن، 21 درصد غلظت آهن، 20 درصد جذب آهن و 13 درصد غلظت روي در دانه را افزايش داد. محلول پاشي منگنز سبب افزايش 7 درصدي غلظت و 9 درصدي جذب اين عنصر در دانه گرديد. |
كليد واژه: گندم، دانه، روي، آهن، منگنز |
نسخه قابل چاپ |
أَلْعِلْمُ ثَلاثَةٌ: أَلْفِقْهُ لِلاَْدْیانِ، وَ الطِّبُّ لِلاَْبْدانِ،وَ النَّحْوُ لِلِّسانِ. .