بررسي مزيت نسبي توليد سوياي بهاره در ايران
سه شنبه 28 شهریور 1391 8:10 AM
4 : پژوهش و سازندگي تابستان 1387; 21(2 (پي آيند 79) در زراعت و باغباني):26-35. |
بررسي مزيت نسبي توليد سوياي بهاره در ايران |
نوري كيومرث*,جهان نما فهيمه |
* سازمان تحقيقات و آمورش كشاورزي |
روغن نباتي در ايران عمدتا از طريق واردات روغن خام و استخراج روغن از دانه هاي روغني توليد داخلي تامين مي شود. عمده منابع داخلي توليد روغن نباتي شامل پنبه دانه، سويا، آفتابگردان و گلرنگ بوده كه در سال هاي اخير كلزا نيز به آنها افزوده شده است. در حال حاضر، ايران يكي از بزرگترين وارد كنندگان روغن نباتي به شمار مي رود. در اين راستا طرح تامين منابع روغن نباتي كشور 93-1384 در وزارت جهاد كشاورزي به اجرا گذاشته شده است تا با افزايش توليد دانه هاي روغني در كشور، درصد خود اتكايي به توليد داخلي اين محصول افزايش يابد. تحقيق حاضر با هدف بررسي وضعيت مزيت نسبي و حمايت از توليد سوياي بهاره (آبي و ديم) به عنوان يكي از دانه هاي روغني مهم در كشور به اجرا درآمد. با استفاده از ماتريس تحليل سياستي و همچنين شاخص هاي حمايتي، تلاش گرديده است وضعيت سويا در كشور بر اساس آمار و اطلاعات هزينه توليد وزارت جهاد كشاورزي طي سال هاي 83-1377 تجزيه و تحليل گردد. بررسي وضعيت حمايتي سوياي بهاره نشان مي دهد كه علي رغم وجود مزيت نسبي در توليد اين محصول در استان هاي عمده توليد كننده، به طور كلي سياست هاي دولت جنبه حمايتي لازم را نداشته است. براي رسيدن به اهداف برنامه اولا؛ مي بايست حمايت موثر از توليد دانه هاي روغني در كشور به اجرا درآيد. ثانيا؛ نيازمند ديدگاه سيستمي است تا مجموعه محصولات كشاورزي در يك چارچوب مدنظر قرار گيرند، زيرا برنامه ريزي محصولي به طور مجزا براي هر يك از محصولات كشاورزي و تقريبا منفك از يكديگر، در نهايت منجر به تضادي جدي تر در ساختار توليد محصولات كشاورزي مي شود . |
كليد واژه: مزيت نسبي، ضرايب حمايتي، ماتريس تحليل سياستي، سوياي بهاره، ايران |
نسخه قابل چاپ |
أَلْعِلْمُ ثَلاثَةٌ: أَلْفِقْهُ لِلاَْدْیانِ، وَ الطِّبُّ لِلاَْبْدانِ،وَ النَّحْوُ لِلِّسانِ. .