مقايسه كميت و كيفيت اسانس حاصل از گلبرگ و ساير اجزاي گل (نهنج، كاسبرگ، مادگي و پرچم) در دو ژنوتيپ از
دوشنبه 27 شهریور 1391 7:45 PM
8 : پژوهش و سازندگي تابستان 1387; 21(2 (پي آيند 79) در منابع طبيعي):62-71. |
مقايسه كميت و كيفيت اسانس حاصل از گلبرگ و ساير اجزاي گل (نهنج، كاسبرگ، مادگي و پرچم) در دو ژنوتيپ از گل محمدي Rosa damascena |
احمدي كتايون*,سفيدكن فاطمه,عصاره محمدحسن |
* دفتر امور گل و گياهان زينتي و دارويي |
گل محمدي با نام علمي Rosa damascena، گياهي درختچه اي و متعلق به تيره Rosaceae مي باشد. كشور ما سابقه طولاني در كشت و پرورش اين گياه داشته به طوريكه گلابگيري براي اولين بار در ايران انجام شده است. در اين تحقيق، اسانس حاصل از گلبرگ و ساير اجزاي گل (كاسبرگ، مادگي، پرچم و نهنج) در دو ژنوتيپ گل محمدي از لحاظ كميت و كيفيت بررسي شد. نتايج نشان داد كه گلبرگ ها داراي بالاترين كميت و كيفيت اسانس (درصد بالاي ژرانيول و سيترونلول) و كمترين ميزان تركيبات مومي كه كاهنده كيفيت اسانس مي باشند، بودند. در صورتي كه ميزان سيترونلول و ژرانيول در ساير اجزاي گل بسيار ناچيز و تركيب هاي مومي به طور قابل توجهي بالا بود. بطوريكه سيترونلول و ژرانيول گلبرگ حدود 40% اسانس و همين تركيب ها در ساير اجزاي گل فقط %2.5 كل اسانس را تشكيل مي داد. در حالي كه ساير تركيب ها، كه در اسانس گلبرگ، به مقدار بسيار اندك موجود بوده و يا وجود نداشت، با درصد نسبتا بالا در اسانس ساير اجزاي گل موجود بودند، مانند ژرانيل استون (%14.6)، متيل اوژنول (%7.3)، هگزاد كانول (%13.33) و هني كوزان (%11.39). بنابراين براي مقاصد اسانس گيري مشخص گرديد بهتر است گلبرگ گل از ساير اجزاي گل كه شامل نهنج، كاسبرگ، مادگي و پرچم مي باشد جدا گردد . |
كليد واژه: Rosa damascena، گل محمدي، اسانس گيري، گلبرگ، كاسبرگ، سيترونرول، ژرانيول |
نسخه قابل چاپ |
أَلْعِلْمُ ثَلاثَةٌ: أَلْفِقْهُ لِلاَْدْیانِ، وَ الطِّبُّ لِلاَْبْدانِ،وَ النَّحْوُ لِلِّسانِ. .