پاسخ به:پژوهش و سازندگي
شنبه 25 شهریور 1391 9:37 AM
1 : پژوهش و سازندگي پاييز 1387; 21(3 (پي آيند 80) در منابع طبيعي):2-7. |
بررسي عوامل موثر بر بهره وري توليد زيره سبز آبي در استان خراسان |
كرباسي عليرضا*,نوري توپكانلو زهرا |
* دانشگاه زابل |
در کشورهاي در حال توسعه از جمله ايران استفاده هر چه بهتر و موثرتر از منابع کشاورزي از اهميت ويژه اي برخوردار است. با توجه به ارزآوري محصول زيره سبز در کمک به روند توسعه اقتصادي کشور و اينکه استان خراسان نقش برزگي در توليد اين محصول دارد، افزايش ميزان توليد آن از جايگاه خاصي برخوردار است. افزايش توليد از طريق بالا بردن سطح زير کشت يا افزايش عملکرد در واحد سطح امکان پذير است. براي افزايش سطح زير کشت با محدوديت آب و زمين هاي مرغوب و ساير منابع روبرو هستيم. در اين تحقيق عوامل موثر بر بهره وري توليد زيره سبز آبي با استفاده از دو نوع تابع توليد کاب – گلاس و متعالي مطالعه شد. نتايج بيانگر آن است که نيروي کار، ميزان مصرف کودهاي شيميايي و بذر مصرفي رابطه معني داري از لحاظ آماري با توليد دارند و زارعين زيره کار، ترکيب بهينه عوامل توليد را به کار نبرده و از آن ها به طور منطقي و درست استفاده نمي کنند. ترکيب بهينه عوامل توليد در يک هکتار شامل 16.63 روز – نفر نيروي کار، 554.747 کيلوگرم کود شيميايي و 2 دفعه آبياري برآورد گرديد، لذا جهت صرفه جويي در مصرف نهاده ها و افزايش توليد بايستي مصرف نهاده ها که در ناحيه سوم توليد بوده و کشش آن ها منفي است، کاهش يابد و مصرف نهاده هايي که در ناحيه اول توليد بوده و کشش آن ها مثبت است، افزايش يابد. |
كليد واژه: زيره سبز، بهره وري، بهره وري متوسط، بهره وري نهايي، مقادير بهينه |
أَلْعِلْمُ ثَلاثَةٌ: أَلْفِقْهُ لِلاَْدْیانِ، وَ الطِّبُّ لِلاَْبْدانِ،وَ النَّحْوُ لِلِّسانِ. .