پاسخ به:پژوهش هاي خاك (علوم خاك و آب)
دوشنبه 20 شهریور 1391 10:49 AM
4 : پژوهش هاي خاك (علوم خاك و آب) 1389; 24(3 (ويژه شوري)):238-242. |
آستانه تحمل به شوري چهار رقم تجاري گندم |
رنجبر غلامحسن*,بناكار محمدحسين |
* يزد، انتهاي بلوار آزادگان، خيابان نهالستان، مركز ملي تحقيقات شوري، كدپستي: 8917917451 |
آستانه تحمل به شوري گياهان زراعي معمولا بر اساس ميزان کاهش عملکرد در شرايط شور در مقايسه با شرايط غيرشور بدست مي آيد. ميزان آستانه تحمل به شوري براي مقايسه ارقام يک گياه زراعي از نظر تحمل به شوري کاربرد دارد. به منظور تعيين آستانه تحمل به شوري چهار رقم گندم نان کوير، روشن، مرودشت و ماهوتي آزمايش مزرعه اي به صورت اسپليت پلات در قالب طرح بلوکهاي کامل تصادفي و در سه تکرار انجام شد. تيمارهاي آزمايش شامل آبياري با آب با شوريهاي 2، 5، 8، 11، 14 و 20 دسي زيمنس بر متر بود. نتايج حاصل از اين آزمايش نشان داد که آستانه تحمل به شوري ارقام کوير، روشن، ماهوتي و مرودشت به ترتيب 5.00، 4.58، 3.34 و 5.67 دسي زيمنس بر متر بود. افزايش هر واحد شوري بيشتر از آستانه تحمل عملکرد دانه را در ارقام کوير، روشن، ماهوتي و مرودشت را به ترتيب 4.54، 4.07، 4.48 و 5.48 درصد کاهش داد. با توجه به نتايج اين آزمايش، شوري که باعث کاهش 50 درصدي عملکرد دانه ارقام کوير، روشن، ماهوتي و مرودشت گرديد به ترتيب 15.13، 15.98، 12.97 و 12.94 دسي زيمنس بر متر بود. بر اساس گروهبندي آزمايشگاه شوري آمريکا اين ارقام به عنوان رقمهاي نيمه متحمل گروهبندي مي گردند. |
كليد واژه: گندم، آستانه تحمل به شوري، عملکرد |
نسخه قابل چاپ |
أَلْعِلْمُ ثَلاثَةٌ: أَلْفِقْهُ لِلاَْدْیانِ، وَ الطِّبُّ لِلاَْبْدانِ،وَ النَّحْوُ لِلِّسانِ. .