پاسخ به:پژوهش هاي خاك (علوم خاك و آب)
دوشنبه 20 شهریور 1391 10:39 AM
6 : پژوهش هاي خاك (علوم خاك و آب) 1390; 25(1):49-60. |
بررسي تاثير کاربرد کمپوست حاصل از توليد قارچ بر برخي از خصوصيات شيميايي خاک لوم شني |
وهابي ماشك فهيمه*,ميرسيدحسيني حسين,شرفا مهدي |
* گروه مهندسي علوم خاك، دانشكده آب و خاك، دانشگاه تهران |
ضايعات توليد شده در صنعت توليد قارچ خوراکي که شامل بستر کشت قارچ مي باشد داراي خصوصيات و پتانسيل لازم براي کاربرد در اراضي کشاورزي به عنوان ماده اصلاح کننده است. اين ضايعات به عنوان کمپوست قارچ مصرفي (SMC) شناخته شده و به طور معمول پس از مراحل توليد قارچ دور ريخته مي شود. هدف اين مطالعه بررسي و مقايسه تاثير اين ضايعات در حالت تازه، يک ساله و دو ساله در سطوح مختلف 15، 30 و 60 تن در هکتار بر خصوصيات شيميايي يک خاک لوم شني بود. در اين آزمايش انواع SMC با خاک در ستونهايي به طور يکنواخت مخلوط شدند و در دوره زماني معين هفته اي يک بار با آب مقطر آبشويي شدند، زه آب ستونها جمع آوري شد و در 4 دوره (هفته اول، هفته چهارم، هفته هشتم و هفته دوازدهم) در زه آب ستونها EC و pH، کاتيونها و آنيونهاي محلول اندازه گيري شدند. اندازه گيريهاي فوق در نمونه هاي خاک قبل از آزمايش و در پايان آزمايش نيز انجام گرفتند. نتايج آزمايش زه آب ستونها و همچنين نمونه هاي خاک نشان داد که در SMC دو ساله شوري کمتري نسبت به ساير انواع SMC در خاک ايجاد مي کند، ولي حاوي پتاسيم، کلسيم و منيزيم بيشتري بوده است. SMC دو ساله غلظت کمتري از سديم و کلر در خاک ايجاد مي کند. مقدار نتيرات موجود در SMC دو ساله نيز زياد بوده که مي تواند نسبت به ساير SMC هاي تازه و يک ساله نياز اوليه گياه را بيشتر فراهم کند. مقايسه سطوح مختلف استفاده SMC نشان داد که سطح 60 تن داراي EC و غلظت بالاي کاتيونها و آنيونها بود. بنابراين مي توان نتيجه گرفت که سطح 30 تن مصرف SMC نسبت به ساير سطوح مطلوب تر باشد. از آنجا که SMC منبع غني عناصر غذايي مورد نياز گياه مي باشد، در صورتي که به مقدار مناسب به کار رود، مي تواند سبب بهبود خصوصيات فيزيکي و شيميايي خاک شود. |
كليد واژه: کمپوست قارچ خوراکي، ضايعات، اصلاح خاک، شوري، آبشويي |
نسخه قابل چاپ |
أَلْعِلْمُ ثَلاثَةٌ: أَلْفِقْهُ لِلاَْدْیانِ، وَ الطِّبُّ لِلاَْبْدانِ،وَ النَّحْوُ لِلِّسانِ. .