پاسخ به:پژوهش هاي خاك (علوم خاك و آب)
دوشنبه 20 شهریور 1391 10:37 AM
5 : پژوهش هاي خاك (علوم خاك و آب) 1390; 25(2):125-135. |
بررسي اثر مصرف كود بيولوژيك، سولفات روي و كود نيتروژن بر عملكرد كمي و كيفي گندم |
خاصه سيرجاني عباس*,فرح بخش حسن,راوري سيدذبيح اله,پسندي پور نازنين,كرمي عالمه |
* كرمان، انتهاي خيابان خواجو، سازمان جهاد كشاورزي، دفتر تغذيه گياهي |
به منظور بررسي اثر مصرف كود بيولوژيك تثبيت كننده نيتروژن، سولفات روي و تقسيط كود نيتروژنه بر عملكرد، اجزا عملكرد و پروتئين گندم رقم پيشتاز در اقليم معتدله کرمان، آزمايشي در مزرعه تحقيقاتي دانشگاه شهيد باهنر در سال 1385 به صورت فاکتوريل در قالب طرح بلوك هاي كامل تصادفي با 3 تكرار انجام شد. تيمارها شامل ترکيبي از 3 فاکتور: تقسيط كود نيتروژنه از منبع اوره در سه سطحn1) : يک دوم در مرحله پيش از کاشت و يک دوم در مرحله پنجه دهي،n2 : يک سوم در مرحله ساقه رفتن، دو سوم درمرحله خوشه دهي، n3: يک سوم در مرحله ساقه دهي، يک سوم درمرحله خوشه دهي و يک سوم در مرحله شيري دانه)، کودسولفات روي در دو سطح (Z1: 50 کيلوگرم در هکتار و :z0 صفر کيلوگرم در هکتار) و کود بيولوژيک نيتروژنوباکتر در دو سطح :a1) 2 کيلوگرم در هکتار :a0 صفر کيلوگرم در هکتار) بودند. صفات مورد اندازه گيري عبارت بودند از عملکرد دانه، تعداد خوشه در مترمربع، تعداد دانه در خوشه، وزن هزار دانه و پروتئين دانه. بر اساس نتايج بدست آمده حداكثر عملكرد با كاربرد كود بيولوژيك ازتوباكتر، مصرف روي (Zn) و سطح دوم تقسيط كود نيتروژنه يعني تيمار (n2z1a1) به ميزان 7667 كيلوگرم در هكتار به دست آمد كه در مقايسه با تيمار (n2z0a0) 38.34% افزايش نشان داد. بيشترين اجزا عملكرد به ميزان 44.07، 467، 44.61(گرم) به ترتيب مربوط به تعداد دانه در خوشه، تعداد خوشه در مترمربع و وزن هزاردانه نيز با مصرف كود ازتوباكتر، مصرف روي (Zn) و سطح دوم فاكتور تقسيط كود نيتروژنه (n2z1a1) به دست آمد كه در مقايسه با تيمار (n2z0a0) به ترتيب 23.6%،8.57 % و 11.83% افزايش يافت. اثر فاكتورهاي مورد بررسي بر ميزان پروتئين دانه معني دار شد. بيشترين ميزان پروتئين دانه از سطح سوم تيمار تقسيط كود نيتروژنه با مصرف كود بيولوژيك (n3a1) به ميزان 15% و كمترين آن از سطح اول تيمار تقسيط كود نيتروژنه كه در آن روي و كودبيولوژيك مصرف نشد n1a0) و (n1z0به ترتيب به ميزان 9.5% و 9% به دست آمد. |
كليد واژه: گندم، عملکرد و اجزا عملکرد، پروتئين دانه، نيتروژن، روي و ازتوباكتر |
نسخه قابل چاپ |
أَلْعِلْمُ ثَلاثَةٌ: أَلْفِقْهُ لِلاَْدْیانِ، وَ الطِّبُّ لِلاَْبْدانِ،وَ النَّحْوُ لِلِّسانِ. .