روستاهاي گلستان نيازمند تامين زيرساخت ها
سه شنبه 1 بهمن 1392 9:00 PM
هرچند در حال حاضر بسياري از گردشگران گلستان را به عنوان يکي از قطب هاي گردشگري کشور نمي شناسند اما اين استان داراي ظرفيت هاي فراواني در انواع گردشگري نظير تاريخي، مذهبي، آبي، کوهستاني، کشاورزي و... است و طي سال هاي اخير مسئولان تلاش زيادي براي تامين زيرساخت ها و رونق صنعت گردشگري گلستان داشته اند حال اينکه اين تلاش ها به چه ميزان در رونق گردشگري گلستان موثر بوده خود جاي بسي تامل دارد که در اين گزارش نمي گنجد. در کنار تمام ظرفيت ها و قابليت هاي گردشگري گلستان داراي ظرفيت گردشگري روستايي است که سال ها مورد غفلت قرار گرفت. در سال 1386يازده روستاي هدف گردشگري در استان مصوب شد و شايد بتوان گفت سال 91 با معرفي 26روستاي جديد سال آغاز تحول در گردشگري روستايي گلستان بود.هرچند اين روستاها به عنوان روستاهاي هدف گردشگري انتخاب شدند اما اتفاق خاصي در جذب گردشگر در اين روستاها رخ نداد و مديرکل سازمان ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي گلستان معتقد است اين روستاها نيازمند تامين زيرساخت هاي فراوان هستند.
يک کارشناس مسائل گردشگري در اين باره به خراسان گفت: در استان روستاهاي بکر فراواني با ويژگي ها، آداب و رسوم و صنايع دستي منحصربه فرد خود وجود دارد که مي توان با سازمان دهي هرکدام از اين ويژگي ها، در راستاي گردشگري روستايي از آن ها استفاده کرد.
محمد عسگري افزود: البته نبايد از اين مهم غافل بود که ويژگي و بافت بعضي روستاها هم عامل مهمي براي جذب گردشگر است.
وي ادامه داد: کنفرانس جهاني گردشگري، گردشگري روستايي را شامل انواع گردشگري با برخورداري از تسهيلات و خدمات رفاهي در نواحي روستايي مي داند که امکان بهره مندي از منابع طبيعي و جاذبه هاي طبيعت را همراه با شرکت در زندگي روستايي و کار در مزرعه و کشاورزي، فراهم مي آورد پس ما هم نبايد از آن غفلت کنيم.وي خاطر نشان کرد: اگر استان گلستان بتواند در زمينه گردشگري سبز و در کل گردشگري روستايي قدم هاي خوبي بردارد و بتواند از اين راه به درآمدزايي برسد مي توان اميدوار بود که از منابع طبيعي نيز خوب حفاظت خواهد شد.
وي اضافه کرد: براي رسيدن به اين مرحله سخت بايد تلاش کرد چرا که گلستان به دليل همجواري با استان هاي مازندران و گيلان که قدمت بيشتري نسبت به اين استان دارند، براي بيشتر مسافران جاذبه کمتري نسبت به آن ۲ استان دارد و به همين دليل بايد در گلستان ويژگي ها و جذابيت هاي ديگري که در استان اين ويژگي ها کم نيست، مورد شناسايي و معرفي قرار گيرند. به گفته وي مهم ترين چالش در گردشگري روستايي گلستان مي تواند در همين نکته نهفته باشد و بايد چالش هاي اين حوزه بيش از پيش مورد توجه مسئولان گردشگري گلستان قرار گيرد.
مديرکل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان گلستان نيز دراين باره به خراسان گفت: کميته گردشگري روستايي در استان از نوروز 92 با مسئوليت دفتر امور روستايي استانداري فعال و جزو 12کميته اصلي ستاد تسهيلات سفر شد.قربان عباسي افزود: استان گلستان در مقوله هاي گردشگري تاريخي، طبيعي و اکوتوريسم و... در روستاهاي استان توانمندي هاي مناسبي دارد و توسعه خدمت رساني در روستاها مي تواند به گردش اقتصادي و همچنين اشتغالزايي در اين مناطق کمک کند.وي خاطر نشان کرد: گردشگري روستايي، مجموعه اي از فعاليت ها و گونه هاي مختلف گردشگري در محيط هاي مختلف روستايي و پيرامون آن هامي باشد که در بردارنده ارزش ها و آثار متفاوتي براي محيط زيست روستا (طبيعي،انساني) است.وي تصريح کرد: بر اين اساس مي توان گردشگري روستايي را در برگيرنده زمينه هاي مختلف فعاليت هاي گردشگري چون سکونت گاه ها، رويدادها، جشنواره، ورزش ها و تفريحات گوناگون دانست که در محيط روستا شکل مي گيرند.
وي اضافه کرد: به طور کلي جريان گردشگري روستايي را مي توان از جنبه ۲ عامل مورد توجه قرار داد، يک مورد محيط هاي روستايي و پيرامون آن ها که اين فرصت را مهيا مي کند تا گردشگران فارغ از هياهوي شهري و تکنولوژي در بطن سنتي روستا زماني را به فراغت بگذرانند و از ديگر سو در کنار آن اقتصاد روستايي وابسته به زمين است که مي تواند راه هاي تنفس ديگري را تجربه کند.به گفته وي، گردشگري روستايي امروزه با توجه به اين که صنعت کشاورزي اهميت خود را به عنوان محور اصلي توسعه روستايي از دست داده است، رو به توسعه است، چرا که رشد فزاينده جمعيت، افزايش بهره برداري ها و کاهش منابع طبيعي و در نتيجه آن تهديد محيط زيست انساني جوامع روستايي را براي ادامه حيات و تداوم رشد خود به منابع درآمدي ديگري واداشته است.وي ادامه داد: گردشگري روستايي خود به پايداري و حفظ محيط روستا، احيا و ثبات اقتصادي جوامع روستايي و توسعه تجارت گردشگري در مقياس کوچک به عنوان شيوه اي براي عمل وابسته است که در چارچوب منطقه بندي زمينه هاي مناسبي را در تلفيق ترکيب شرايط مختلف فراهم مي آورد. وي همچنين بيان داشت: اساساً گردشگري در کشورهايي همانند ايران حوزه اي فرابخشي است و بسياري از ارگان ها و نهادهاي دولتي و غيردولتي در بحث گردشگري فعال هستند و سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري متولي اين امر است و بيش از همه مديريت راهبردي و نظارت عاليه آن را بر عهده دارد.
عباسي يادآور شد: در استان گلستان هزار روستا وجود دارد که از بين آن 13 روستا با قابليت گردشگري در سال 1386 به عنوان روستاي هدف گردشگري انتخاب شدند. رييس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان گلستان اضافه کرد: سال گذشته تعداد روستاهاي هدف گردشگري به 37روستا در شهرستان هاي گرگان، علي آباد، بندرگز، کردکوي، گاليکش، آزادشهر، مينودشت، کلاله و راميان رسيد و اقداماتي در راستاي معرفي روستاها از سازمان ميراث فرهنگي استان انجام شد.وي يادآور شد: اما اين اقدامات کافي نبود و اين روستاها همچنان نيازمند تامين زيرساخت هاي فراوان در حيطه سخت و نرم افزارانه هستند.
عباسي همچنين اظهار داشت: تلاش مي کنيم با همکاري دهياران روستاهاي هدف، سايت اختصاصي هر روستا را در فضاي مجازي راه اندازي کنيم و پيش از جذب گردشگر در روستاها موج گردشگري مجازي روستايي گلستان را در کشور به راه بيندازيم. وي متذکر شد: روستاهاي هدف گردشگري گلستان شامل روستاهاي توشن، کفشگيري، قرن آباد، چهار باغ، توسکستان، قرق، شموشک عليا، جعفرآباد، زيارت و شاهکوه سفلي در شهرستان گرگان، الازمن، شيرين آباد، افراتخته، سياه مرزکوه و چنو در شهرستان علي آباد، باقرآباد، قلعه قافه و دوزين در مينودشت، پاقلعه در راميان، گچي سو بالا در کلاله، لوه، پاسنگ، تنگه راه و آق ميش در گاليکش است.وي در پايان ادامه داد: روستاي گزشرقي، وطنا، ول افرا و جفاکنده در بندرگز، النگ، بلاجاده، جهان نما، سرکلاته خرابشهر و رادکان در کردکوي و وامنان، فارسيان و آق امام در آزادشهر از ديگر روستاهاي هدف گردشگري گلستان هستند که بيش از پيش نيازمند معرفي و تامين زيرساخت ها هستند.
گفتم که خدا مرا مرادی بفرست ، طوفان زده ام راه نجاتی بفرست ، فرمود که با زمزمه ی یا مهدی ، نذر گل نرگس صلواتی بفرست