پاسخ به:اخبار استان گلستان
یک شنبه 19 شهریور 1391 4:23 PM
گنبدقابوس شامکار معماری بشری است به گزارش خبرنگار مهر، قربان عباسی صبح یکشنبه در ستاد برنامه ریزی جشن ثبت برج قابوس از روند ثبت جهانی این اثر یاد کرد و گفت: در سال 1379 پیشنهاد ثبت جهانی گنبد قابوس ارائه گردید و از همان سال اقدامات و فعالیت های لازم جهت تکمیل پرونده ثبتی آن آغاز شد، تا این که در سال 1389 پرونده مذکور تکمیل و به سازمان فرهنگی- آموزشی یونسکو تحویل شد که خوشبختانه مورد پذیرش این نهاد بین المللی قرار گرفت.
وی در ادامه یادآور شد: شهریور سال 1390، بنای گنبد قابوس از سوی کارشناسان ایکوموس(شورای بین المللی بناها و محوطه های تاریخی) بازدید میدانی و از فعالیت های صورت گرفته جهت ثبت بنا بازبینی های لازم صورت گرفت.
وی اذعان داشت: در همین رابطه نیز ارزیاب ویژه یونسکو شرایط مهیا شده جهت این اثر ارزشمند را مثبت ارزیابی کرد و سرانجام در اجلاس یونسکو در 10 تیرماه امسال، این اثردر فهرست میراث جهانی به ثبت رسید.
عباسی در ادامه چشم انداز آینده این رخداد مهم را برشمرد و گفت: با ثبت جهانی این اثر مهم ایرانی، اعتبار مضاعفی در عرصه جهانی برای کشور، استان و شهرستان فراهم شده و زمینه برای جذب هرچه بیشتر توریستها و گردشگران داخلی و خارجی ایجاد می شود، همچنین در توسعه و ارتقای سطح فرهنگی استان و شهر گنبدکاووس تأثیرگذاری جدی خواهد داشت.
وی درادامه افزود: با ثبت جهانی این اثرارزشمند، زمینه معرفی گنبد قابوس به عنوان شاخص برج های آرامگاهی و یادمان در جهان فراهم می شود و یک بار دیگر زمینه معرفی هرچه بیشتر هنر و فرهنگ ایرانی در سطح جهان ایجاد می شود.
گنبد قابوس بن وشمگیر به شماره 86 در سال 1310خورشیدی به ثبت آثار ملی رسیده و بلندترین گنبد آجری دنیا و یکی از آثار ارزشمند معماری در دوره اسلامی است . این بنای تاریخی در سده چهارم هجری قمری که هم اکنون در مرکز شهر گنبدکاووس و بر فراز تپه ای بزرگ قرار دارد به دستور شمس المعالی قابوس بن وشمگیر از پادشاهان آل زیار در سال 397 هجری(1007- 1006 میلادی) ساخته شده است.
مصالح اصلی بنا از آجرو ملات گچ است. بدنه خارجی مدور و دارای10ترک(مانند ستاره ده پر) است که به فواصل مساوی از یکدیگر قرار دارند. ارتفاع پی 82/9 متر، بدنه 971/36 متر و ارتفاع گنبد مخروطی از لبه آبچکان 87/15 متر است که در مجموع، ارتفاع بنا از پی تا سقف 66/62 متر است.
محیط درونی گنبد 144/30 مترمربع و محیط بیرونی آن 288/60 متر مربع است و در قسمت شرقی گنبد مخروطی، روزنه ای به ارتفاع 20/1 متر تعبیه شده است که نور از این طریق به بنا می تابد. ورودی بنا در سمت شرقی دارای سردر هلالی و گلویی مقرنسی است که یکی از نخستین مقرنس کاری در معماری اسلامی ایران بوده است. کتیبه های گنبد قابوس با خط کوفی بنایی(معقلی) در عین سادگی کاملاً خوانا و برجسته هستند که در دو ردیف در بدنه بنا در قاب های مستطیلی به طور قرینه در بالا و پایین تکرار شده اند.
|
|
راسخون هر روز بهتر از دیروز