پاسخ به:تاپیک جامع سوالات مذهبی
شنبه 18 شهریور 1391 1:16 PM
تاريخ مشاوره : دوشنبه 16/5/1391
تاريخ پاسخ : پنج شنبه 19/5/1391
تحصيلات : ليسانس
گروه : سوالات شرعي
سوال : با تشکر از پاسخ شما
من سئوالی از شما پرسیدم و شما هم جوابی دادید به شرح زیر:
((( سوال : با سلام
من میخوام وام خرید مسکن از بانک مسکن بگیریم و همانطور که میدانید سود زیادی رو باید پرداخت کنم. منابع خیلی زیادی رو در مورد سود خواندم (حدود یک هفته است)ولی اکثرشون بند و تبصره هایی داشتن که آدم رو دچار سردرگمی میکرد مثلا خودکار بخرو بعدش به بانک بفروشش و از این قبیل چیزها. از نظر عقل ناقص بنده که هیچ چیزی غیر از کلاه شرعی بیش نیستند.
تورو بخدا رک و روراست و بدور از هرگونه توضیحاتی که ثقیل هستند و عامیانه بگید که من بیسواد هم بفهمم که با در نظر گرفتن شرایط فعلی بانکهای ایران آیا گرفتن این وام اشکال داره یا نه ؟
پاسخ : با سلام و عرض تحیت.
دوست محترم!
گرفتن سود بانكی و نیز گرفتن وام و پرداخت مبلغ اضافه بر آن، حرام است و ربا محسوب می شود، مگر این كه در قالب عقدی مشروع واقع شود.
به عنوان مثال اگر مشتری حین دریافت وام، با رئیس بانک معامله ای انجام دهد، مثلا دفترچه قسط را به آن مبلغ اضافه وام، خریداری کند به شرط این که رئیس بانک به ایشان آن وام را بدهد، و رئیس بانک قبول نماید، دیگر ربوی نبوده و اشکالی ندارد.
پیروز باشید.
موسسه ذکر ـ قم )))))))))))
ولی حالا سئوالی که پیش می آید این است که مگه رئیس بانک که یک شخص حقوقیه از خودش اختیار داره که خرید و فروش انجام بده ؟!؟ مگه این پول حساب شخصیه که اون بتونه باهاش معامله بکنه و یا براش تعیین تکلیف بکنه؟ و اینکه یک دفترچه که هر دو میدونیم به قیمت واقی خریداری یا فروخته نمیشود و کاملا هم سوری هستش و باز هم میدونیم که نیت چیز دیگری هست آخه چطوری میتونه بدون اشکال باشه؟!؟!؟!؟!؟ دوستان عزیز من قصد موش و گربه بازی با شما رو ندارم به خدا مات موندم که این یعنی چی. بشدت به این وام احتیاج دارم ولی از ربا که همون جنگ با خداست میترسم و استخاره هم که کردم خیلی بد اومده. نمیدونم چیکار کنم .
به هر حال از اینکه پیگیری میکنید از شما عزیزان ممنونم
در پناه خدا موفق باشید
دوست محترم!
هر مسئول بانکی تا این حد از اختیارات را دارد؛ لذا از این جهت اشکالی ندارد.
فروش دفترچه با قیمت زیاد و با رضایت طرفین هم از نظر شرعی اشکالی ندارد. این بحث در کتب فقهی ـ استدلالی و با توجه به روایات و ... مطرح است. البته یک عده از علماء صحیح نمی دانند ولی آنها که صحیح می دانند، مستند به مبانی فقهی و روایات است. لذا مقلدین آنها می توانند همین گونه عمل نمایند و جایز و حلال است.
پیروز باشید.
موسسه ذکر ـ قم.
کد مشاوره
مقطع
موضوع
مشاور
1003984
آيت الله خميني
موسسه ذکر
تاريخ مشاوره : دوشنبه 16/5/1391
تاريخ پاسخ : پنج شنبه 19/5/1391
تحصيلات : فوق ديپلم
گروه : سوالات شرعي
سوال : با سلام وعرض ادب ضمن قبولی طاعات وعبادات در این ماه مبارک*** من مجردم و 3 سال است که کار می کنم در آمدم در این سالها را ذخیره کرده ام که برای مسائلی مثل ازدواج ویا بیماری خرج کنم مثل بیماری نادر استخوانی که برایم پیش آمد و تا حدی از این پول استفاده کردم حال هم می خواهم با این پول به سفر زیارتی بروم مقدار این پول حدود 6میلیون تومان می باشد و احتمالابرای سفرم 2 میلیون تومان خرج می شود من برا ی ان پول که در 3سال اخیر جمع کرده ام خمس نداده ام با این فرض که ذخیره جهیزیه محسوب می شودسوال: ایا به این پول خمس تعلق می گیرد؟ همچنین در طول این سه سال 3 ربع سکه هدیه و 2 ربع سکه خریداری کرده ام به این سکه ها زکات تعلق می گیرد؟ مرجع تقلید:ایت الله خمینی با تشکر
دوست محترم!
1. آری به پول پس انداز شده با گذشت سال، خمس تعلق می گیرد.
2. زکات ندارند.
آن سکه های اهدایی خمس هم ندارند؛ ولی آن سکه هایی را که خریده اید اگر بماند و مصرف نشود، با گذشت سال، خمس دارد.
پیروز باشید.
موسسه ذکر ـ قم.