تاريخ مشاوره : شنبه 21/5/1391
تاريخ پاسخ : دوشنبه 23/5/1391
تحصيلات : نا مشخص
گروه : سوالات شرعي
سوال : با سلام و قبولی عبادات شما
پدرم چند سال پیش فوت نموده اند. متاسفانه ایشان علیرغم اینکه پدر خوب و مهربانی بودند ولی اهل نماز وروزه و خمس و ... نبودند. من دخترم دوم و فرزند دوم ایشان هستم. سئوال من این است که چگونه می توانم برای راحتی روح و ادای دین و حساب و کتاب آخرت برای ایشان کاری انجام دهم؟ به خانواده هم موقع فوت ایشان گفتم که مبلغی را برای نماز و روزه و خمس از دارایی ایشان کنار بگذارید و لی قبول نکردند. البته در کل با فروش ماشین آنقدر که میدانم تقریبا 27 میلیون تومان تمام مبلغ پس انداز ایشان بود. من تنها یک برادر دارم که او هم شاغل است ولی انقدر وضع خوبی ندارد و ایشان نیز اهل نماز و روزه و.... نیست البته برای مراسم ازدواج و ... فکر کنم قرض هم داشته باشد و در حال ساختن خانه نیز هستو خیلی اهل این حساب و کتابها نیز نیست.
البته خودم پس اندازی نداشتم ولی حالا خدا را شکر پس اندازی از خودم دارم که بتوانم از نظر مالی تا حدی جبران کنم.آیا می توانم حداقل خمس و یا نماز و روزه های فوت شده ایشان را بپردازم؟ آیا من تکلیفی دارم اگر ندارم آیا اگر فقط خمس ایشان را بپردازم قبول می شود و اثر دارد ؟ چون می خواهم آن دنیا پدرم در راحتی و آسایش باشد متاسفانه ایشان خیلی ناگهانی فوت کردند و نتوانستم کار و زحمتی برای ایشان بکشم. لطفا از نظر شرعی و حقوقی راهنمایی بفرمائید. ایشان 67 سال عمر کردند البته نماز و روزه این همه مدت خیلی میشود ولی اگر لازم باشد قسطی پرداخت میکنم و البته نمی خواهم مادر و خانواده ام خبر دار شوند و حقوق من مستقلا تحت اختیار خودم است.(من مقلد امام خمینی(قدس سره)و در حال آقای خامنه ای هستم).
پاسخ : با سلام و عرض تحیت.
دوست محترم!
چیزی بر عهده شما واجب نیست، ولی قطعا هر دین و بدهی عبادی یا غیره که یقین دارید از ایشان فوت شده را می توانید بدهید و صحیح است، و از عهده ایشان برداشته می شود، و مسلما در احوالات ایشان تاثیر بسیار دارد و قطعا موجب خوشنودی خداوند است.
پیروز باشید.
موسسه ذکر ـ قم.