پاسخ به:پژوهش هاي توليد گياهي (علوم كشاورزي و منابع طبيعي)
چهارشنبه 15 شهریور 1391 10:55 AM
12 : پژوهش هاي توليد گياهي (علوم كشاورزي و منابع طبيعي) 1388; 16(3):187-191. |
بررسي بيوکنترل عامل بوته ميري گوجه فرنگي (Rhizoctonia solani Kuhn) توسط Bacillus subtilis |
عراقي ميرمعصوم*,رهنما كامران,تقي نسب ميثم |
* گروه گياهپزشکي، دانشگاه علوم کشاورزي و منابع طبيعي گرگان |
در اين پژوهش اثرات آنتاگونيستي جدايه هايي از باکتري Bacillus subtilis عليه قارچ عامل بوته ميري گوجه فرنگي (Rhizoctonia solani) تحت شرايط آزمايشگاهي و گلخانه اي مورد بررسي قرار گرفت. جدايه B4 با 3/50 و جدايه B18 با 6/58 به ترتيب بيشترين درصد بازدارندگي را در آزمون تاثير مواد فرار و غيرفرار داشتند. از بين 25 جدايه اثر آنتاگونيستي، شش جدايه تحت شرايط گلخانه اي و به دو صورت آغشته سازي خاک و آغشته سازي ريشه و طوقه گياهچه ها مورد بررسي قرار گرفت. تعامل بين جدايه هاي باکتري و قارچ عامل بيماري به صورت درصد افزايش طول گياه، درصد افزايش وزن خشک گياه و درصد گياهان بيمار نشان داده شد. نتايج آزمون نشان داد که جدايه هاي مزبور اثرات آنتاگونيستي متفاوتي دارند. در شرايط گلخانه اي جدايه B2 در هر دو روش آغشته سازي بهتر از بقيه جدايه ها عمل کرد و باعث کاهش معني دار در ميزان بيماري و افزايش معني دار در فاکتورهاي رشدي مورد بررسي در اين آزمون گرديد. |
كليد واژه: گوجه فرنگي، بيوکنترل، Bacillus subtilis، Rhizoctonia solani |
نسخه قابل چاپ |
أَلْعِلْمُ ثَلاثَةٌ: أَلْفِقْهُ لِلاَْدْیانِ، وَ الطِّبُّ لِلاَْبْدانِ،وَ النَّحْوُ لِلِّسانِ. .