غازان پسر ارغون
چهارشنبه 8 شهریور 1391 5:40 PM
غازان پسر ارغون پس از بایدوخان به ایلخانی مغول در ایران رسید. وی ابتدا بودایی بود که قبل از شرکت در جنگ بایدو، به تشویق امیرنوروز اسلام آورد.
غازانخان در آغاز سلطنت تمام فرمانروایان و حاکمان مغول را به دین اسلام دعوت و ترغیب کرد. غازان خان تبعیت از خان مغولستان را رها کرد و سلسله ایلخانی در ایران به استقلال رسید.غازان، صدرجهان زنجانی را صاحبدیوان کرد و منصب امارت را به امیرنوروز بخشید. وزیر غازان خان رشیدالدین فضل الله همدانی بود.
غازانخان دمشق را فتح کرد اما در مرج الصفر از سپاه مصر شکست خورد.وی قیام آلافرنک پسر گیخاتو را سرکوب کرد و پیروان آلافرنک را مجازات نمود. به دستور غازانخان تمام معابد مغولان در تبریز ویران گشت و سکهها نقش اسلامی یافتند. غازانخان به ساختن بناها و تعمیر مساجد و آرامگاهها علاقهمند بود و در تبریز بناهای بسیاری بنا کرد که به نام او اوشنب غازان خوانده شد. این مجموعه خیریه شامل مسجد، مدرسه، خانقاه، بستان، قصر و حمام میشد.
غازانخان به گسترش دانش و صنعت بسیاری علاقهمند بود و خود او در تاریخ و جغرافیا بسیار مطلع بود. غازانخان به زبانهای مغولی، فارسی، عربی، هندی، چینی، ترکی و عبری آشنایی داشت. غازانخان در سن سی و سه سالگی بعد از نه سال فرمانروایی در قزوین وفات یافت.پیکرش به تبریز منتقل شد و آنجا در شنب غازان به آیین مسلمانی به خاک سپرده شد. در ترکی غازان به معنی دیگ است رسم مغولان این بود که به محض تولد فرزند چشم پدر به اولین شی خورد اسم فرزند را همان بگذارددرمورد غازان خان همین اتفاق افتاده بود.