صفت برجسته آل بويه
چهارشنبه 8 شهریور 1391 12:01 PM
صفت بارز آل بويه (دستكم در نسلهاى اول و دوم) اطاعت محض وفرمانبرى كامل و احترام فوقالعاده كوچكترها نسبتبه بزرگترهابود و به اين كيفيت كه در آل بويه ديده شده، در هيچ خاندانىمشاهده نشده است. امتياز اين صفات به بنعمادالدوله(على بويه) برمىگردد كه بويگان قدرت و شوكتخويش رامديون او هستنديك نمونه از اطاعت و رعايت نظم سلسله مراتبى آل بويه آن كهمعزالدوله برادر كوچكتر -كه حاكم عراق بود- وقتى برادربزرگترش عمادالدوله را در ارجان ملاقات كرد، زمين بوسيد و درحضور او سرپا بود و چون دستور مىداد، بنشيند نمىنشست. و هراندازه عمادالدوله كوشش كرد كه او را در مقابل خود بنشاند،ننشست و تمام مدتى كه در نزد برادر بزرگتر بود، صبح و عصر درمجلس او حضور مىيافت دست ادب بر سينه در برابر وى مىايستاد (26) .
پس از فوت عمادالدوله رياستخاندان به ركنالدوله حاكم رى رسيدو معزالدوله از او نيز فرمانبردارى مىكرد و هرگاه ركنالدولهاراده مىكرد لشگر به كمك او مىفرستاد (27).
معزالدوله در دم مرگ به پسرش وصيت كرد كه از ركنالدوله اطاعتكند و در مهمات از او مشورت جويد و همچنين نسبتبه پسر عمويشعضدالدوله چه از او مسنتر و سياستمدارتر است (28) .
وقتى همين عضدالدوله مىخواست عراق را از چنگ پسر معزالدوله-پس از ثبوت بىكفايتيش- بيرون آورد و پدر عضدالدوله از وضعبرادرزادگانش كه بازداشتشده بودند اطلاع يافت، از ناراحتى بهخود پيچيد و كف بر دهان آورد و مىگفت: «اينك معزالدوله رامىبينم در برابرم ايستاده، انگشت گزان مىگويد: برادر! اينچنين از خانواده من سرپرستى كردى؟» و بالاخره عضدالدوله براثر خشم پدر و به دستور او بغداد را به عموزاده واگذاشت وبيرون آمد، درحالى كه حتى منزلى نيز براى خود ترتيب داده بود (29) و چون در اصفهان به حضور پدر رسيد، به خاك افتاد و دست پدر را بوسيد