پاسخ به:پدربزرگ اسباببازیهای ایران +عکس
شنبه 4 شهریور 1391 7:10 PM
خانه بوی تاریخ میدهد
گوشهگوشه خانه استاد هوشور نشان از تاریخ ایران دارد. در کنار ظروف و تابلوهایی قدیمی، کاشیهای برجسته و مجسمههای چینی هفت رنگ، «شهر فرنگ» نقرهای کوچکی قرار دارد که استاد هوشور آن را در اتاق کارش، کنار کتابخانه پر و پیمانش گذاشته است. جایی نزدیک به قفسه کتابهای تاریخی. شهر فرنگ یکی از معدود اسباببازیهای قدیمی است که در خانه استاد هوشور جلوی دید قرار دارد و مهمانان خانه را به بیش از صد سال پیش می برد؛ زمانی که هنوز تلوزیون و سینما در ایران رواج نیافته بود و بچههای خیابان از دریچه این جعبه جادویی چهار گوش عکسهای قدیم ایران و نقاط دیدنی و معروف جهان را میدیدند و سفری مجاز میکردند.
از استاد هوشور درباره علت بازسازی دوباره اسباببازیهای دوران کودکی اش میپرسم و او با لبخند مهربانی میگوید: «بعد از بازنشستگی کنار کارهایی که به فکر انجامش بودم ادای یک دین از همه برایم ارزشمندتر بود و آن دین به کودکی من بود. اینکه بتوانم در کنار داستانهایی که برای کودکان مینوشتم، اثری ملموس و ماندگار به فرهنگ مادی ایران در این حوزه بیفزایم و آن را در ایجاد و راهاندازی "موزه ملی اسباببازی" یافتم.»
شهر فرنگی که در عکس میبینید، نمونه کوچکی از شهرفرنگهای کوچه و خیابانها است که برای کودکان ساخته شده. این شهرفرنگها حدود یک قرن پیش رواج داشتند
پدر اسباببازیهای ایران از اینکه چگونه شروع به ساخت دوباره اسباببازیها کرده است، برایم تعریف میکند: «بعد از تحقیقات پیمایشی و میدانی و مرور مطالعاتی لازم، در کارگاه کوچکی که در خانه داشتم هر اسباببازی را ابتدا با مرور خاطرات قدیمی خود، طراحی کرده و با روش آزمون و خطا در 22 ماه، 210 اسباببازی را بازسازی کردم. در واقع هیچ یک از دست ساختهای من ابتکار و ابداع امروز من نیست بلکه این اسباببازیهای تنها بازسازی دقیقی از اسباببازیهای آن روزگار است، چون آن زمان مثل امروز اسباببازی را معمولا دیگران برای کودکان نمیساختند و خود کودکان فکر میکردند و بر اساس نیازشان وسیلهای را با دور ریختیهایی که در اطرافشان بود، میساختند به این صورت اسباببازیهای کودکان عمدتا نتیجه ذهن خلاق آنها بود.»
لابهلای این اسباببازیها، ماشین صابونی، عروسکهای نخودی، فرفره، فوتینا، علی ورجک و بارفیکس باز برای نسل ما بیشتر آشنا هستند. اما بین آنها نمونههایی هم دیده میشود که عمر استفاده از آنها به بیش از صدسال قبل میرسد. اسباببازیهایی که شاید بعضی از آنها هنوز هم در بین کودکان رایج باشد. مثل انواع تیرکمانهای دستساز که عمرشان به بیش از 120 سال میرسد؛ در واقع از زمانی که لاستیک در قالب چرخ ماشین وارد ایران شد و کودکان از تکههای آن تیرکمان ساختند و جنگهای کودکانهشان را در خیابانها راه انداختند!
ماشین اینترناش، نمونه کوچکی از ماشینهای بزرگی است که اسباببازی سازان شاهعبدالعظیم برای بازی کودکان ساخته بودند
استاد هوشور یکی از جغجغههای قدیمی را هم با حلب بازسازی کرده و دربارهاش میگوید: «تاریخچه جغجغه به طبیعت بر میگردد و یک گیاه خودرو که در مناطق خشک به چشم میخورد. دانههای این گیاه در درونش صدا میدهند و انسان هم از آن اقتباس کرده و برای سرگرمی کودکان و آرامش آنها جغجغههایی به شکلهای مختلف ساخته که اولین نمونههای آن از جنس حلبی بوده است.»