محققان کشور با طراحي يک نرم افزار،رايانه هاي عادي را به ابر رايانه تبديل کردند
پژوهشگران کشورمان با طراحي و توليد نرم افزاري سيستمي و بنيادي براي اولين بار در جهان موفق شده اند با استفاده از سيستم رايانه هاي معمولي و ايجاد شبکه بين آن ها، به توان محاسباتي پردازشي معادل توان پردازشي ابررايانه ها دست پيدا کنند.اين نرم افزار هم اکنون مراحل نهايي ثبت پتنت بين المللي را مي گذراند. اين نرم افزار در سازمان هواشناسي با موفقيت اجرا شده است و در 6 مرکز پژوهشي ديگر نيز در حال اجراست. توان محاسباتي اين نرم افزار 30 تا 50 درصد بالاتر از توان محاسباتي سيستم هاي کلاستري متعارف است.به عنوان نمونه در زمينه هواشناسي و پيش بيني آب و هوا اين نرم افزار نسبت به نسخه هاي متعارف که مورد استفاده قرار مي گيرد، 46 درصد زمان محاسبات را کاهش مي دهد.
نرم افزار Csharifi سومين تجربه موفق بشر در زمينه طراحي نرم افزار سيستم هاي کلاستري شناخته شده است. تاکنون فناوري طراحي سيستم هاي ابررايانه ها و يا کلاستر در انحصار آمريکا بود، اما هم اکنون بنا به اذعان اين کشور، نرم افزار Csharifi جزو معدود تجربه هاي موفق بشر در حوزه هاي نرم افزارهاي کلاسيک است که در هسته سيستم عامل پياده سازي شده است.
احسان موسوي خانقاه يکي از اعضاي تيم طراحي و برگزيده دهمين جشنواره جوان خوارزمي با اعلام اين مطلب در گفت وگو با خراسان اظهار داشت: Csharifi نرم افزاري است که براي اولين بار در دنيا، در سطح هسته سيستم عامل، اين امکان را براي کاربر فراهم مي کند که با استفاده از سيستم رايانه هاي متداول و شبکه هايي که به طور روزمره استفاده مي شود، به توان محاسباتي پردازشي معادل با توان پردازشي ابر رايانه ها دست پيدا کند. اين نرم افزار براي ايجاد مدل سيستم هاي کلاستري است که فناوري ساخت اين سيستم ها چه در حوزه نرم افزاري و چه در حوزه سخت افزاري تنها در انحصار آمريکا است. سيستم هاي ابررايانه ها يا سيستم هاي کلاستري، سيستم هاي ايجاد شده خاص منظوره است و تنها براي حل يک مسئله خاص از طريق حل محاسبات سنگين و پيچيده طراحي و از طريق يک شبکه متداول به هم مرتبط مي شوند.وي با تاکيد بر اين که Csharifi نرم افزاري سيستمي و بنيادي است که اقدام به ايجاد و راه اندازي سيستم کلاستري مي کند، گفت: مديريت پردازنده هاي موجود در سيستم و اجراي برنامه هايي با همان محاسبات سنگين و پيچيده اي که ابررايانه قادر به حل آن هاست، از ويژگي هاي اين نرم افزار است.موسوي کاربرد نرم افزار توليد شده را در هر حوزه اي اعلام کرد که نيازمند محاسبات پيچيده و سنگين است و گفت: به عنوان نمونه حوزه هاي دفاعي، نفت و پتروشيمي، پيش بيني آب و هوا، صنايع بيمه، بانک و صنايع مادر از حوزه هايي است که اين نرم افزار در آن ها کاربرد دارد. در اين حوزه ها حجم داده ها بالا و محاسبات سنگين و پيچيده است. به عنوان مثال در صنايع دفاعي، هنگامي که بحث محاسبات موشک ها و رديابي دشمن وجود دارد، حجم زيادي از اطلاعات از محيط دريافت مي شود و محاسباتي که روي آن ها انجام مي شود، فوق العاده سنگين و پيچيده و زمان حل مسئله نيز بسيار محدود است. حال اگر اين داده ها با همين محاسبات روي رايانه هاي معمولي انجام شود، زمان محاسبات بسيار طولاني خواهد بود اما نرم افزار Csharifi در حالي که از رايانه هاي معمولي استفاده مي کند و در داخل هسته سيستم عامل قرار مي گيرد، از توان محاسباتي مجموع رايانه ها استفاده مي کند تا بتواند مسئله را در زماني که مورد نظر است، حل کند. به عنوان مثال در رديابي يک شيء که اطلاعات آن در واحد زمان دريافت مي شود، بايد در بازده زماني ثانيه اي نيز در مورد آن تصميم گيري شود و اگر اين زمان از دست برود محاسباتي که انجام گرفته است، مفيد نخواهد بود.
اين پژوهشگر با اشاره به اين که نرم افزارهاي کلاستري موجود در جهان نرم افزارهايي است که نگهداري آن ها پيچيده و استفاده از آ ن ها وابستگي به شرکت هاي توليد کننده اين نرم افزارها را به دنبال دارد، گفت: اين نرم افزارها در بيشتر موارد داراي يک نسخه Free يا open source است که دربرگيرنده کليه ويژگي هاي واقعي اين نرم افزارها نيست. شرکت هاي توليد کننده اين نرم افزارها با توجه به اين که کاربرد آ ن ها در بيشتر موارد در حوزه هاي استراتژيک و حساس است، نسخه هاي رايگان يا متن باز اين نرم افزارها را توليد مي کنند و آن ها را در اختيار کشورها قرار مي دهند تا کاربران برنامه هاي خود را روي نسخه هاي نامطمئن و بدون پشتيباني رايگان اين شرکت ها اجرا کنند. علاوه بر اين، شرکت هاي مزبور هيچ نوع خدمات پشتيباني و سرويس دهي را نيز به کاربران اين نسخه هاي رايگان ارائه نمي دهند. همچنين هزينه خريد لايسنس واقعي اين نرم افزارها به علت کاربردهاي خاص بسيار بالاست. با توجه به شرايط حساس و استراتژيکي ايران، استفاده از سيستم هاي ابر رايانه هاي خارجي نسخه مناسبي براي ايران نيست، لذا بايد يک سيستم نرم افزاري ايجاد مي شد که امکان مديريت پردازه ها را در يک سيستم با توان محاسباتي و پردازشي بالا داشته باشد. وي در تشريح نرم افزار Csharifi بيان داشت: اين سيستم نرم افزاري نياز به سخت افزارهاي خاص ندارد و تنها با استفاده از سخت افزارهايي که به راحتي در بازار قابل تهيه است، توليد شده است. طراحي آن براي اولين بار در سطح هسته سيستم عامل پياده سازي شده است، لذا مي توان براي ايجاد يک سيستم کلاستري با توان محاسباتي و پردازشي و ضريب بالاي اطمينان آن را اجرا کرد. در طراحي آن حداقل نيازهاي موجود براي سخت افزار پيش بيني شده است. در اين نرم افزار از الگوريتم هاي موجود در هسته سيستم عامل به طور بهينه بهره برداري شده لذا کارآيي مديريت کلاستر در آن تا 46 درصد بهبود پيدا مي کند.موسوي درباره طراحي اين نرم افزار نيز بيان داشت: نرم افزار Csharifi به گونه اي طراحي شده است که قابليت پشتيباني از زبان هاي متداول برنامه سازي و برنامه هاي نوشته شده به آن ها را دارد.اين ويژگي در عمل باعث مي شود تا در زماني که تصميم گرفته مي شود برنامه ها روي سيستم هاي کلاستري اجرا شود، ديگر نيازي به بازنويسي برنامه ها به زبان هاي خاص کلاستري مانند MPI نباشد.موسوي اضافه کرد: اين نرم افزار بر اساس فناوري کاملا بومي تهيه شده است. کار کردن با آن بسيار آسان و بدون نياز به آموزش هاي مجدد براي کاربري است.اين نرم افزار با همکاري مهندس سيده ليلي ميرطاهري دانش پژوه دکتراي کامپيوتر و دکتر محسن شريفي از اعضاي هيئت علمي دانشگاه علم و صنعت ايران ساخته شده و اکنون در مرحله توليد نيمه صنعتي است.