مسجدی که تنها در ایران میباشد
دوشنبه 10 آبان 1389 9:18 AM
در سفر به نیشاپور؛ جاذبههای بسیاری توجه گردشگر را به خود جذب و جلب میکند. جاذبههایی که در گذر تاریخ یا برگرفته از نام بزرگان این سامان است و یا همت بلند مردان آن. گذشته از آرامگاه خیام و عطار و باغ هایی که بزرگانی چون امامزاده محمد محروق، کمال الملک، مشکاتیان و صدها بزرگ دیگر را در خود جای داده است؛ نیشابور جاهای دیدنی دیگری هم دارد که در دوره معاصر و به دست هنرمند استادکاران ایرانی ساخته شده است. دهکده چوبی نام مجموعهای است که در میان مردم شهر به مسجد چوبی مشهور است؛ معماری ویژهای دارد که در کمتر جایی از ایران شاید بتوان آن را یافت.
ماهنامه بین المللی فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی «جاده ابریشم» در صفحه 115ضمیمه شماره 57 خود، در مرداد 138، از مسجد چوبی نیشابور، چنین نوشته است: "مسجد چوبی" برای اولین بار در سال 1325 با دیوارهای كاه گلی و سقف چوبی، با وسعت فعلی و در همین مكان بنا شد و در سال 1378 پس از مخروبه شدن مسجد اولیه، مسجد فعلی با شكل و شمایل جدید و با شیوه ای نوین در همان مكان احداث گشت.
این مسجد اولین مسجد چوبی مقاوم در برابر زلزله در جهان و به وسعت دویست متر مربع و سقف آن به صورت شیروانی میباشد و دارای دو مناره هر كدام به ارتفاع 13متر از سطح زمین و وزن تقریبی 4تن می باشد و شكل ظاهری آن به صورت كشتیای است كه گویی بهطور وارونه روی زمین قرار گرفته است.
در مجموع 40 تن چوب در بنای آن بكار برده شده و ساخت آن حدود دو سال به طول انجامیده است. سه درب ورود و خروج و 5 پنجره در ساختمان بنا وجود دارد. اسكلت آن از نوع سازههای مقاوم در برابر زلزله و با ماندگاری طولانی و به شیوه Twobyfour یا Double ساخته شده است و آبدارخانه این مسجد، دارای كابینتها، دیوارها و حتی سینیهای چوبی است، كف و بخشی از دیوار آن به دلیل رعایت مسائل بهداشتی با كاشی و سرامیك پوشیده شده است.
چوبهای مختلفی از درختان بارده و بی بر هم در ساختمان و هم در تزئینات داخلی از قبیل كتیبه ها، محراب و... به كار رفته است نظیر انواع كاج ها، اشن، سپیدار، گیلاس، گلابی، زبان گنجشك، گردو و توت. نورپردازی آن هارمونی ویژه ای از رنگهای شاد است كه به شبهای آن محوطه، جلوه خاصی بخشیده است.»
مسجد چوبی در فاصله 7 كیلومتری نیشابور بنا شده و سازنده آن فردی بهنام مجتهدی میباشد. این مجتمع دارای موزه و كتابخانه، رستوران، فروشگاه، نانوایی، الاچیق های منحصر بفرد چوبی و سوئیتهایی است كه دیدن آن تداعی كننده پیوند و امتداد هنرمندان حال نیشابوری با نسل گذشته فرهیخته خود میباشد.
در این میان ناگفته نماند که این مجموعه که همچنان در ورودی آن نوشته شده خصوصی است و تعلقی به دولت ندارد، اگر تحت نظارت و تعمیر و بازسازی قرار نگیرد، بسان هزاران بنای دیگر این ملک به نابودی کشیده خواهد شد. خانه چوبی تداعی کننده هنری است که انسان را با خود به میان خاکستر تاریخ می برد.