0

آيه اله سيد عبدا.. بلادي بوشهري :

 
hojat20
hojat20
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : تیر 1388 
تعداد پست ها : 42154
محل سکونت : بوشهر

آيه اله سيد عبدا.. بلادي بوشهري :
پنج شنبه 6 آبان 1389  12:12 PM

 

آيه اله سيد عبدا.. بلادي بوشهري :

تولد 1291 قمري، وفات 1372 حاج سيد عبدا... فرزند ابوالقاسم فرزند سيد عبدا... با بيت و دو واسطه نسبتش به حضرت موسي بن جعفر مي رسد آباء و اجدادش از علماء و الامقام اند:

خاندان بلادي اصلا" بحريني مي باشند يكي از اجداد آنان به نام سيد عبدا.. بن علوي مورد اذيت و آزار فرقه ضاله خوارج قرار مي گيرد و ناچار ترك وطن مالوف مي كند از بحرين به بهبهان مي ايد با احترام و تكريم او را پذيرا مي شوند آمدن سيد به ايران مقارن فتنه افغانيها و آشوب و نا امني بوده است. از جمله آزاد خان افغان آهنگ تصرف بهبهان مي كند.

سيد عبدا... بن علوي به حمايت از مردم و دفع متجاورز با مدافعان شهر مساعدت مي نمايد، به سال 1165 قمري پس از عمري طولاني به رحمت ايزدي مي پيوندد. خاندان بلادي در اوائل حكومت قاجار از بهبهاني به بوشهر آمده اند از معاريف آنان در بوشهر سيد محمد مهدي علم المهدي را بايد نام برد. وي عالمي فرزانه و شجاع و متهور بوده است در سلسله طولي اين دودمان شخصيت هاي ارزنده علمي كم نبوده اند كه با ابزار تاسف اين مختصر حوصله بسط اين مقوله را ندارد.اما صاحب ترجمه آيت الله سيد عبدا.. بلادي در نجف اشرف پا به زندگي مي گذاردو 9 سال اول عمر را در اين شهر مذهبي و مركز مهم علمي شيعه به سر مي برد و به سال 1303 قمري به همراه پدر به بوشهر مي آيد مقدمات تحصيل صرف و نحو را نزد اسمعيل آل جبار فرا مي گيرد. معالم الاصول قوانين ميرزاي قمي و شرح لمعه را در محضر سيد سليمان صدر و آقا محمد علي بهبهاني تلمذ مي كند علوم رياضي نجوم، طب و زبان انگليسي را هم فرا مي گيرد به سال 1311 قمري به مدت سه سال براي اشتغال به تحصيل به نجف مي رود و در سال 1314 قمري بار ديگر به بوشهر معاودت مي نمايد و از آنجا به شيراز مي رود. در طول توقف يكساله از مجلس درس علماي اين شهر استفاده مي برد. در سال 1319 عازم نجف مي شود و به فراگيري مراحل عاليه اصول و فقه همت مي گمارد و از افادات آخوند خراساني سيد كاظم يزدي و شريعت اصفهاني خطي وافر مي يابد. بعضي مطلعين كه شرح حال مرحوم بلادي را نوشته اند در اين مورد مي گويند با تلاش و مساعي چند ساله و به اتكاي استعداد سرشار وحدت وجودت ذهن در اصول وفقه صاحب نظر شد. از سال 1324 قمري قدرت استنباط احكام شرعي و ملكه اجتهاد در او ظاهر گشت و از بعضي مراجع به اخذ اجاره نائل مي آيد. شرح و بسط مراحل كمالات علمي و فضائل آيت اله بلادي بايد به وقت و كجال ديگر موكول كرد. آنچه كه خوب مي تواند معرف وسعت اطلاعات ايشان باشد تاليفات علمي متعدد و متنوعي است كه از خود به جا گذاشته است.

مطلب قابل ذكر اطلاع وسيع او در اغلب علوم قديم و جديده است از طب و نجوم و رياضي گرفته تا زبانهاي بيگانه و آشنايي به زبانهاي لاتين و عبري و خط ميخي و كوفي تاليفات متنوع و متعددش مبين ذوفنون بودن مولف است. از بين همه تاليفات چند كتاب زير به نظر نگارنده رسيده است.

1-

ردود السته ( رد بر كتاب ابن تيميه )

2-

زلال المعين في شرح احاديث الاربعين

3-

كشكول

4-

كشف الاسرار

5-

لوايح و سوانح

6-

ايقاظ الحبيب في مظالم الصليب

اين چند كتاب هر كدام در جاي خود در خود استفاده و شايسته مطالعه و بررسي است از افكار سياسي موضع گيري و مخالفت مرحوم بلادي با استعمار و دول استعمار گر و همفكري و معاضدت و همكاري با آزاد انديشان و حمايت از قيام و نهضت هاي مذهبي عليه الحاد و كفر متجاوز روس و انگليس و استبداد شواهد و مداركي در دست است از جمله مقاله لايحه جاديه در محكوميت حركت لياخوف روسي و سربازان رژيم تراز.

كتاب لوايح و سوانح مشتمل بر سخنرانيها نامه ها و تلگرافهاي ايشان در ايام جنگ بين الملل اول و قيام دليران تنگستان .

مقامع حديد زاجر قوم جديد در محكوم كردن مخبر السلطنه در حمله به روحانيت ايقاظ الحبيب في مظالم الصيب و افشاي جنايات استعمارگران مسيحي

آقاي بلادي دو سال بعد از اعلام مشروطيت از نجف به ايران برمي گردد. سال 1326 قمري با استقرار در بوشهر به كار تاليف كتب و نوشتن مقالات مشغول مي شود. همانطور كه در استقرار نظام مشروطه با آزادي خواهان همفكري و مساعدت داشته است. با روي كار آمدن استبداد محمد علي شاهي و اعدام و ايذاء سران مشروطيت در تهران و تبريز و اصفهان و شيراز به مخالفت پرداخته مظاهر استبداد و طرفداران آن كم و بيش بر اوضاع دست يافتند در بوشهر عامل و حاكم استبداد احمد خان دريابيگي به دستور محمد علي ميرزاي قاجار به قلع و قمع مشروطه و ضرب و شتم و اهانت به مشروطه خواهان اقدام كرد. خانه آيت ا.. مرتضي علم الهدي اهري را به توپ بستند. اموالش به يغما رفت خودش را با بي احترامي و اهانت و ذلت در كوچه و بازار گرداندند. پس او را زنداني كردند سپس به عراق تبعيدش نمودند.

قطعا" آيت ا.. بلادي از اين ماجراها و بلايا و مصائب بي خبر نمانده و از شنيدن اين فجايع و فضائح رنج بده است اما نشانه اي از تلاش و موضع گيري و مخالفت ايشان با عاملين استبداد و حكام مستبد بوشهر در قضيه سيد مرتضي اهرمي بهنظر نگارنده نرسيده است. بلي در كتاب لوايح و سوانح پيامي دارند كه در اتباط با اين موضوع نيست آنجا فرموده است احقر بر حسب تكليف ديني خود از بدو ورود به بوشهر و عودت از نجف اشرف چون اين دخالتعين غير الحق را و دخالت مسلم را در شهر مهم ايران بوشهر مي ديدم به قدر امكان مشغول به نطق بر منابر و خطابات در محافل و تلگراف به مركز دولت و ملت و خطوط به عراق و علما مي نمودم.

سخن ديگري كه گفتنش در اينجا خالي از فايده نيست قضيه ادعاي ملاقاتهايي است كه بين رئيسعلي دلواري و آيت ا.. بلادي صورت گرفته كه به دوستي صميمانه و مستحكمي تبديل شده و پايه هاي اوليه همكاري اين دو را پي ريخت.

مرحوم آقاي بلادي همانطور كه از پيش اشاره شد در كتاب لوايح و سوانح به ذكر اقداماتي كه در مقابل تجاوز روس و انگليس انجام گرفته مي پردازد. منابري به اين منظور مي رفته نامه هايي به علماء در عراق و ايران نوشته تلگرافهايي به مركز دولت و ملت مخابره مي نموده كه اينها نمونه هايي از كوششها و مساعي ايشان است و سبب عداوت انگليسيها نسبت به او هم از اي امور بوده است. بعضي گفته هاي مكتوب كه آيت ا.. بلادي فتوي عليه انگلستان و ارتش متجاوز را صادر كرد كه در قسمتي از اين اعلاميه جهاد آمد:

دولت جبار و ستمگر خود دفاع كنيم. و اضافه كرده كه در اين حركات انقلابي مقامات انگليسي را سخت خشمگين كرد و در صدد بر آمدند تا با ترور او از شرش خلاص شوند خلاصه بخاطر اين شايعه ها و توصيه و تهديدها كه با ارسال نامه و پيام به ايشان مي رسيد و خود را در معرض خطر مي ديد مخفيانه بوشهر را به قصد شيراز ترك كرد. آقاي بلاي در كتاب لوايح و سوانح دليل مهاجرت خود را به شيراز اينگونه اظهار مي دارد « متاسفانه مدتي از ملت و دولت نديدم و روز به روز قوه و قدرت آنها ( مقصود انگليسها) زياد مي شد تا آنجا كه تكليف شرعي خود را با نفش و منع شرع از ماندن در بلده اي كه در تحت سيطره اجانب باشد مجبور به مهاجرت وجلاء وطن شدم لذا روز شنبه سوم ماه جمادي الاخر سال 1333 هجري ترك خانه و لانه و اهل و اولاد و جنبيات شخصي گفته به شيراز آمدم. در زمان حكومت جناب مخبره السلطنه مرحوم سيد عبدالله بلادي بوشهري بعد از سالها مبارزه با استبداد و استعمار و تاليف آثار ارزشمندي در زمينه هاي مختلف سياسي، فقهي ،اجتماعي ، تاريخي و فرهنگي چنانكه در صفحات قبل گفتيم به سال 1331 ه.ش در بوشهر به رحمت ايزدي پيوست و جنازه اش به نجف منتقل شد.
 

آنروز .. تازه فهمیدم .. 

 در چه بلندایی آشیانه داشتم...  وقتی از چشمهایت افتادم...

تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها