پاسخ به:مقالات امور دام و آبزیان
جمعه 9 تیر 1391 4:31 PM
13 : پژوهش و سازندگي پاييز 1384; 18(3 (پي آيند 68) در امور دام و آبزيان):93-98. |
تغييرات تركيبات شيميايي و قابليت هضم علف ني در طي فصل رشد و خصوصيات سيلويي آن |
مشايخي محمدرضا*,قرباني غلام رضا |
* مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي خوزستان |
اين پژوهش به منظور بررسي تغييرات تركيب شيميايي در طول فصل رشد و خصوصيات سيلويي علوفه ني انجام شد. جهت بررسي تغييرات تركيبات شيميايي، نمونه گيري از علوفه ني در طول فصل رشد هر دو هفته يك بار، به مدت 3 ماه انجام شد. تركيبات شيميايي اندازه گيري شده شامل ماده خشك، ماده آلي، پروتيين خام، خاكستر، ديواره سلولي، ديواره سلولي بدون همي سلولز، قابليت هضم ماده خشك و قابليت هضم ماده آلي بودند. نتايج در يك طرح كاملا تصادفي با 6 تيمار و 5 تكرار تجزيه و تحليل گرديدند. ميانگين مقادير پروتيين خام، قابليت هضم ماده خشك و قابليت هضم ماده آلي در طي فصل رشد به ترتيب از 16.56، 42.10 و 39.95 به 10.31، 28.68 و 27.83 درصد و مقادير ديواره سلولي و ديواره سلولي بدون همي سلولز به ترتيب از 63.54 و 35.13 به 77.76 و 41.64 درصد افزايش يافتند. جهت سيلو نمودن علف ني، مقدار 200 كيلوگرم علف ني از هور هويزه برداشت و به قطعات 3-1 سانتي متري خرد گرديدند آن گاه با چهار سطح ملاس 0)، 5، 10 و 15 درصد) و دو سطح باكتري Lactobacillus plantarum 0) و 2.5 ميلي گرم در كيلوگرم و حاوي CFU 1×1010 در هر گرم) مخلوط و در سطل هاي پلاستيكي سيلو گرديد. آزمايش در قالب طرح كاملا تصادفي با روش فاكتوريل (2×4×5=40) اجرا گرديد. افزودن 15 درصد ملاس باعث كاهش معني دار pH (از 4.62 به 4.16(، ديواره سلولي بدون همي سلولز (از 37.10 به 30.34 درصد) و سلولز (از 29.16 به 22.49 درصد) و افزايش معني دار پروتيين خام (از 10.21 به 10.98 درصد) و قابليت هضم ماده خشك (از 27.58 به 36.76 درصد) مواد سيلويي شد. تلقيح باكتري لاكتوباسيلوس اثر معني داري روي بهبود كيفيت مواد سيلو شده نداشت. نتايج اين آزمايش نشان داد كه با توجه به تغييرات پروتيين خام و ماده خشك گياه در طي فصل رشد زمان مناسب برداشت علف ني جهت سيلو كردن براي كسب ميزان مناسب پروتيين خام و ماده خشك اواسط تا اواخر ارديبهشت مي باشد. براي تهيه سيلاژ مناسب علوفه ني افزودن 15 درصد ملاس بر اساس ماده خشك توصيه مي شود اما كاربرد باكتري لاكتوباسيلوس فاقد سودمندي است. |
كليد واژه: |
نسخه قابل چاپ |