پاسخ به:مقالات امور دام و آبزیان
پنج شنبه 8 تیر 1391 11:41 PM
5 : پژوهش و سازندگي بهار 1386; 19(4(پي آيند 74) در امور دام و آبزيان):39-45. |
مطالعه مخاطرات بهداشتي كشتارگاه طيور با استفاده از سيستم HACCP از توليد تا مصرف |
جوادي افشين*,رضويلر ودود |
* گروه بهداشت مواد غذايي، دانشکده دامپزشكي، دانشگاه آزاداسلامي تبريز |
ميكروب هايي نظير سالمونلا، ليستريا، كمپيلوباكتر و … بيماري هايي را از راه مواد غذايي در انسان ايجاد كرده اند كه سيستم هاي كنترلي وتضمين ايمني غذا توانايي ممانعت از بروز آنها را ندارند. در اين بررسي 30 نمونه از مراحل كشتار اخذ گرديده و ميزان شيوع سه باكتري Staphyloccus aureus كوآگولاز مثبت، سالمونلا و Clostridium perfringens و هم چنين بار آلودگي بهSta. Aureus طبق روش استاندارد ايران مورد مطالعه قرار گرفت. در نتايج بدست آمده از آناليز واريانس چند راهه براي گروه هاي وابسته و آزمون مك نمار براي تفاوت نسبت هاي وابسته و از آزمون T- test براي مقايسه داده هاي كميتي بصورت دوبدو استفاده گرديد. ميانگين بار Staph. aureus نيز در هر كدام از مراحل پركني و تخليه احشا و بعد از غوطه وري در تانك آب خنك كننده افزايش معني داري را نشان داد (p<0.05). ولي كاهش بار استافيلوكوكي در اثر دوش آب سرد اختلاف معني داري را نشان نداد (P>0.05). همچنين مقايسه فراواني آلودگي استافيلوكوكي در مرحله بعد از غوطه وري در تانك آب خنك كننده نسبت به مرحله دوش آب سرد و مقايسه فراواني آلودگي سالمونلايي در بعد از تخليه احشا نسبت به مرحله پركني افزايش معني داري را نشان داد (P>0.05). آلودگي به Clostridium perfringens در نمونه هاي گرفته شده مشاهده گرديد ولي تغييرات ميزان شيوع آن و مقايسه آنها به صورت دو به دو با هم تغيير معني داري را نشان نداد (P>0.05). بطور كلي نتايج اين بررسي نشان داد كه مقاطع پركني، تخليه احشا دوش آب سرد و مرحله غوطه وري در آب خنك كننده قويا از نقاط بحراني در كشتارگاه طيور مي باشد. |
كليد واژه: طيور، سالمونلا، Cl. perfringens، Staph. aureus كشتارگاه |
نسخه قابل چاپ |