پاسخ به:مقالات امور دام و آبزیان
پنج شنبه 8 تیر 1391 11:32 PM
19 : پژوهش و سازندگي تابستان 1386; 20(2 (پي آيند 75) در امور دام و آبزيان):132-137. |
اثر مدت پروار بر رشد و خصوصيات لاشه بره هاي نر تركي ـ قشقايي |
نورالهي حسين* |
* مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي فارس |
به منظور تعيين سن مناسب پروار بره هاي نر تركي ـ قشقايي آزمايشي در قالب طرح كاملا تصادفي بر روي 80 راس بره نر با سن 90± 7 روز و ميانگين وزن 23.1±2.5 كيلوگرم با جيره حاوي 5/2 مگاكالري انرژي قابل متابوليسم در هر كيلوگرم و 5/14 درصد پروتئين خام انجام شد. بعد از پايان هر دوره پروار 60، 90، 120 و 150 روزگي تعداد 16 راس بره كشتار و تجزيه لاشه شدند. بر اساس اطلاعات بدست آمده اختلاف بين مدت پروار براي ميانگين وزن بدن و ضريب تبديل غذايي بسيار معني دار (01/0>p) بود، در حاليكه بر روي اضافه وزن روزانه، بازده لاشه و درصد كل گوشت لاشه اختلاف معني داري مشاهده نشد. مدت پروار اثر معني دار (05/0>p) بر روي درصد كل چربي و درصد كل استخوان لاشه داشت به طوري كه با افزايش مدت پروار، درصد چربي لاشه افزايش و درصد استخوان لاشه كاهش يافت. بيشترين درصد گوشت (8/49)، چربي (9/17) و استخوان (2/19) لاشه به ترتيب پس از 120، 150 و 60 روز پروار و كمترين آنها به ترتيب با 1/47، 7/13 و 9/13 درصد پس از 150، 60 و 150 روز پروار مشاهده شد. با افزايش مدت پروار درصد دنبه افزايش يافت كه بيشترين آن 1/20 و كمترين آن 4/17 درصد به ترتيب پس از 150 و60 روز پروار بدست آمد. سطح مقطع ماهيچه راسته در دوره هاي مختلف پروار به ترتيب 07/11، 23/14، 50/15 و 73/15 سانتيمترمربع و تفاوت بسيار معني داري (01/0>p) بين بره هاي 60 روز پروار با ساير دوره ها مشاهده گرديد. مدت پروار اثر معني داري (05/0>p) روي تجزيه شيميايي لاشه نشان داد. با افزايش مدت پروار درصد رطوبت، پروتئين و خاكستر كاهش، ولي درصد چربي افزايش يافت. با توجه به مواد خوراكي تشكيل دهنده جيره غذايي و قيمت رايج آنها هزينه خوراك مورد نياز هر كيلوگرم افزايش وزن زنده و نهايتا توليد هر كيلوگرم گوشت خالص محاسبه گرديد. كمترين هزينه توليد يك كيلوگرم گوشت خالص مربوط به دوره پروار 90 روزگي به مبلغ 47311 ريال و بيشترين آن مربوط به دوره پروار 150 روزگي به مبلغ 53378 ريال مي باشد. با توجه به موارد فوق حداكثر مدت پروار اين نژاد 90 روز پيشنهاد مي شود. |
كليد واژه: |
نسخه قابل چاپ |