پاسخ به:مقالات امور دام و آبزیان
پنج شنبه 8 تیر 1391 11:10 PM
11 : پژوهش و سازندگي زمستان 1386; 20(4 (پي آيند 77) در امور دام و آبزيان):78-87. |
بررسي استفاده از بقاياي كارخانجات ماكاروني عمل آوري شده بر فراسنجه هاي شكمبه اي– خوني |
كمالي رضا*,قدرت نما احمد,ميرهادي سيداحمد,مهاجر مختار,حافظيان سيدحسن |
* مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي استان گلستان |
جهت بررسي امكان استفاده از ضايعات كارخانجات ماكاروني و فرآوري آن با اوره، آزمايشي با بره هاي نر پرواري زل با ميانگين وزن 46.8 كيلوگرم بر پايه طرح كاملا تصادفي در قالب آزمايش فاكتوريل، متشكل از فاكتور ضايعات كارخانجات ماكاروني در دو سطح (فرآيند شده با اوره جيره و بدون فرآيند) و فاكتور جايگزيني آن در جيره (0، 7، 14، 21 درصد ماده خشك كه با جو جيره جايگزين شده است) با چهار تكرار انجام گرديد. جيره ها از نظر غلظت انرژي قابل متابوليسم و پروتئين خام مشابه بوده اند. غلظت ازت آمونياكي و كل اسيدهاي چرب فرار مايع شكمبه و ازت اوره خون در ساعات صفر 3, 1, 0.5 و 5 ساعت بعد از غذا اندازه گيري شد. نتايج حاصله نشان داد كه فاكتور نوع استفاده از ضايعات كارخانجات ماكاروني در جيره بر غلظت ازت آمونياكي، كل اسيدهاي چرب فرار مايع شكمبه و ازت اوره خون تفاوت معني داري نداشته است. فاكتور سطوح جايگزيني ضايعات كارخانجات ماكاروني در جيره بجاي جو بر غلظت ازت آمونياكي مايع شكمبه براي 1، 3 و 5 ساعت بعد غذا معني دار بوده است (p>0.01) كه حداكثر غلظت ازت آمونياكي براي ساعات فوق به ترتيب 25?.3, 531.6 و 314.7 ميليگرم بر ليتر در جيره بدون ضايعات ماكاروني مي باشد. غلظت كل اسيدهاي چرب فرار مايع شكمبه براي يک ساعت بعد از غذا تفاوت معني دار داشته است (p>0.01) كه حداقل غلظت آن مربوط به سطح بدون ضايعات ماكاروني با غلظت 66.5 ميليگرم بر ليتر مي باشد. غلظت ازت اوره خون براي 3 و 5 ساعت بعد از غذا تفاوت معني دار حاصل شده است (p>0.01) كه حداكثر غلظت براي ساعات فوق به ترتيب 22.9 و 21 ميليگرم بر دسي ليتر مربوط به سطح بدون ضايعات ماكاروني مي باشد. اثرات متقابل بين فاكتورها معني دار نبوده است. نتايج حاصله نشان مي دهد فراوري ضايعات كارخانجات ماكاروني با اوره تاثير معني داري بر كاهش سرعت هيدروليز اوره در شكمبه نداشته است اما استفاده از آن در جيره هاي اوره دار همزماني مناسب تري از كربوهيدرات و ازت غير پروتئيني در شكمبه مهيا مي كند و احتمال مسموميت آمونياكي را كمتر مي نمايد ضمن اينكه استفاده از ضايعات كارخانجات ماكاروني مصرف دانه غلات (جو) را در واحدهاي دامداري كاهش مي دهد. |
كليد واژه: |
نسخه قابل چاپ |