پاسخ به:بانک مقالات زراعت و باغبانی
جمعه 9 تیر 1391 8:32 PM
6 : پژوهشهاي زراعي ايران 1382; 1(1):53-60. |
اثرات شوري بر رشد، عملكرد، تجمع املاح و درصد اسانس زيره سبز |
نبي زاده مرودست محمودرضا,كافي محمد,راشدمحصل محمدحسن |
به منظور بررسي اثر درجات مختلف تنش شوري بر رشد، عملكرد، تجمع املاح و درصد اسانس زيره سبز (cyminum Cyminum) آزمايشي در سال زراعي 80-79 در گلخانه تحقيقاتي دانشكده كشاورزي دانشگاه فردوسي مشهد به اجرا در آمد. طرح آزمايشي مورد استفاده، طرح بلوكهاي كامل تصادفي با سه تكرار بود. تيمارهاي آزمايشي شامل 0، 50، 100، 150، 200 مول بر متر مكعب نمك محلول در آب آبياري با استفاده از كلرور سديم و كلرور كلسيم با نسبت مولي 10 به يك (CaCl2-NaCl) اعمال گرديد. نتايج نشان داد كه تنشهاي مختلف شوري بطور معني داري بر عملكرد و اجزاي عملكرد زيره سبز تاثير داشتند و افزايش تنش شوري موجب كاهش صفات كمي مورد نظر گرديد. شوري در سطح 50 مول بر متر مكعب سبب كاهش تعداد دانه در چتر و كاهش تعداد نهايي بذر در بوته گرديد، در حالي كه صفات رويشي از قبيل ارتفاع بوته، وزن بوته، تعداد چتر در بوته و عملكرد ماده خشك تحت تاثير اين سطح شوري قرار نگرفت. افزايش شوري بعد از اين سطح تا سطح 200 مول بر متر مكعب تمامي اجزاي عملكرد را تحت تاثير قرار داده و كاهش شديد تعداد چتر در بوته، تعداد بذر در بوته و عملكرد دانه در سطح 200 مول بر متر مكعب مشاهده گرديد. افزايش سطح تنش به طور معني داري موجب كاهش عملكرد دانه و عملكرد بيولوژيك گرديد، بطوري كه كمترين عملكرد دانه مربوط به بالاترين سطح تنش (200 مول بر متر مكعب) بود. از نظر آماري تفاوت معني داري از لحاظ عملكرد دانه بين سطوح 150 و 200 مشاهده نشد. همچنين تنش شوري تاثير معني داري بر روي درصد اسانس بذر نداشت. |
كليد واژه: |
![]() |
نسخه قابل چاپ |