پاسخ به:بانک مقالات زراعت و باغبانی
جمعه 9 تیر 1391 8:24 PM
2 : پژوهشهاي زراعي ايران 1383; 2(2):135-142. |
بررسي دانش كشاورزي زيره كاران شهرستان سبزوار و برخي عوامل موثر بر آن |
تبرايي محسن* |
* دانشكده كشاورزي، دانشگاه فردوسي مشهد |
با هدف بررسي ميزان دانش كشاورزي زيره كاران شهرستان سبزوار، مطالعه اي بر روي 150 نفر از كشاورزان زيره كار اين شهرستان صورت گرفت. دانش كشاورزي زيره كاران در سه مرحله كاشت، داشت و برداشت، متغيرهاي وابسته اين تحقيق بوده اند و متغيرهاي مستقل عبارت بودند از: سن، تحصيلات، سابقه كار كشاورزي، ميزان بهره مندي از توصيه ها و خدمات ترويج و بعد خانوار. نتايج مطالعه نشان داد كه ميزان دانش كشاورزي اكثريت (76.1 درصد) زيره كاران مورد مطالعه در سطح متوسط يا پايين تر قرار داشت به گونه اي كه فقط 18.8 درصد از كشاورزان زيره كار از اصول و روشهاي صحيح كاشت، داشت و برداشت به ميزان زياد و خيلي زياد آگاهي داشتند. داده هاي مطالعه حاكي است، بيشترين ميزان دانش كشاورزي زيره كاران در ارتباط با اصول و روشهاي آبياري و كوددهي (64.85 درصد) و كمترين ميزان دانش كشاورزي آنها در ارتباط با رعايت نكات فني و استانداردهاي موجود در بسته بندي و آماده سازي محصول جهت انتقال به بازار (26.81 درصد) مي باشد. نتايج حاصل از محاسبه ضريب همبستگي، نشان داد كه بين سطح تحصيلات و كليه متغيرهاي وابسته، همبستگي مثبت و معني دار (در سطح 5 درصد) وجود داشته است. همچنين بين سابقه كار كشاورزي با سطح دانش كشاورزي، به جز در مورد كنترل عفهاي هرز و موارد مطرح شده در مرحله برداشت، در سطح 5 درصد همبستگي مثبت و معني داري وجود داشته است. محاسبه ضريب همبستگي بين بعد خانوار با دانش كشاورزي زيره كاران در كليه مراحل سه گانه كاشت، داشت و برداشت رابطه معني داري را نشان نداد. يافته هاي تحقيق حاكي از افزايش سطح دانش كشاورزي زيره كاران جوان نسبت به افراد مسن تر به ويژه در مرحله كاشت است. نتايج تحقيق، بيانگر نقش مثبت و موثر توصيه ها و خدمات ترويجي در ارتقا سطح دانش كشاورزي افراد مورد مطالعه به ويژه در مرحله كاشت و نيز پيشگيري و مبارزه با بيماريها بخصوص بيماريهاي قارچي است. نتايج حكايت از آن داشت كه بخش ترويج كشاورزي، نتوانسته نقش موثر و شايسته اي را در افزايش سطح دانش زيره كاران در مرحله برداشت، به ويژه رعايت اصول بهداشتي و فني در مراحل بوجاري و نگهداري در انبار و نيز رعايت استانداردهاي موجود در بسته بندي و آماده سازي محصول جهت انتقال به بازار ايفا نمايد. روش تحقيق مورد استفاده در اين پژوهش، از نوع پيمايشي بود. داده هاي مورد نياز با استفاده از پرسشنامه و بهره گيري از روش نمونه گيري تصادفي - طبقه بندي شده، جمع آوري شده است. داده ها با استفاده از آمارهاي توصيفي و بهره گيري از آزمونهاي ناپارامتري و ضريب همبستگي مورد تحليل قرار گرفته است. |
كليد واژه: زيره كاران، دانش كشاورزي، خراسان، سبزوار |
![]() |