پاسخ به:بانک مقالات زراعت و باغبانی
جمعه 9 تیر 1391 8:12 PM
1 : پژوهشهاي زراعي ايران 1386; 5(2):201-209. |
بررسي اثر خشک شدن و انجماد بر توليد مثل رويشي تلخه (.Acroptilon repens L) |
آل ابراهيم محمدتقي,راشدمحصل محمدحسن,ميقاني فريبا,باغستاني ميبدي محمدعلي,نصيري محلاتي مهدي,پهلواني اميرحسين |
به منظور بررسي اثر خشک شدن و انجماد برتوانايي تكثير رويشي ريشه هاي تلخه (Acroptilon repens) آزمايشي در سال 1383 در موسسه تحقيقات آفات و بيماريهاي گياهي، بخش تحقيقات علف هاي هرز انجام گرفت. آزمايش اثر خشک شدن بر تكثير رويشي ريشه بصورت فاکتوريل با 4 تکرار بر پايه طرح کاملا تصادفي انجام شد. فاکتور اول (A)، مدت زمان نگه داري در آون ( 0، 24، 48، 96 و 192 ساعت) و فاکتور دوم (B)، دماي نگه داري در آون (5، 15 و 25 درجه سانتي گراد) بود. آزمايش اثر انجماد بر تكثير رويشي ريشه بصورت فاکتوريل با 4 تکرار و در قالب طرح کاملا تصادفي انجام گرفت. فاکتور اول، مدت زمان نگه داري در انجماد (0، 24، 48 و 96 ساعت) و فاکتور دوم، دماي انجماد (1-، 3- و 5- درجه سانتي گراد) بود. در آزمايش اثر خشک شدن بر تكثير رويشي ريشه، اثر فاکتورهاي تحت بررسي بر درصد آب از دست رفته، تعداد اندام هوايي، وزن خشک، تعداد برگ و طول اندام هوايي معني دار بود.اما اثر متقابل اين عوامل، تنها بر درصد آب از دست رفته، تعداد اندام هوايي و طول اندام هوايي معني دار بود. با افزايش دما و مدت زمان نگه داري در آون، توانايي تكثير رويشي ريشه کاهش يافت.بطوريکه در دماي 5 درجه سانتيگراد پس از 96 ساعت نگهداري در آون و در دماهاي 15 و 25 درجه سنانتيگراد پس از 24 ساعت نگهداري در آون تکثير رويشي ريشه قطع شد. در آزمايش اثر انجماد بر تكثير رويشي ريشه ها، فاکتورهاي آزمايش و اثر متقابل آنها بر تعداد اندام هوايي، تعداد برگ و طول اندام هوايي معني دار بود. با افزايش دماي انجماد و مدت زمان نگهداري در انجماد، توانايي تكثير رويشي ريشه ها کاهش يافت. بطوريکه در دماي1- درجه سانتيگراد پس از 96، 48 و 24 ساعت نگهداري در انجماد تکثير رويشي به ترتيب کاهش يافت. امادر 3- درجه سانتيگراد پس از 48 ساعت نگهداري در انجماد و در دماهاي 5- درجه سانتي گراد پس از 24 ساعت نگهداري در انجماد تکثير رويشي ريشه قطع شد. |
كليد واژه: تلخه (.Acroptilon repens L)، توليد مثل رويشي ريشه، خشک شدن، انجماد |
نسخه قابل چاپ |