پاسخ به:بانک مقالات زراعت و باغبانی
جمعه 9 تیر 1391 8:06 PM
9 : پژوهشهاي زراعي ايران 1387; 6(1):79-88. |
اثر نوسانات درازمدت درجه حرارت و بارندگي بر عملکرد زعفران (.Crocus sativus L) |
حسيني محمد,ملافيلابي عبداله,نصيري محلاتي مهدي |
بر اساس يافته هاي اين پژوهش، کاهش عملکرد زعفران استان خراسان در طي 10 سال گذشته بطور قابل توجهي تحت تاثير تغييرات شاخص هاي آب و هوايي بويژه درجه حرارت و رطوبت قرار دارد بطوريکه در ميان شهرستان هاي اصلي توليد کننده زعفران استان از 31 تا 66 درصد تغييرات عملکرد را مي توان با اين متغيرهاي آب و هوايي توصيف کرد. در اين پژوهش از بين پارامترهاي هواشناسي، تاثير بارندگي در مقايسه با درجه حرارت ماهانه کمتر بوده است و نتايج نشان داده است که بارندگي تنها در يکي از شهرهاي اصلي توليد زعفران يعني تربت حيدريه نقش قابل ملاحظه اي بعهده دارد در حاليکه درجه حرارت حداقل و حداکثر ماهانه اصلي ترين متغيرهاي موثر بر کاهش عملکرد زعفران محسوب مي شوند و در اين ميان نتيجه گيري شد که درجه حرارت هاي ماههاي بهار (فروردين، ارديبهشت و خرداد) و تا حدودي ماههاي اول تابستان (تيرماه) بيشترين تاثير منفي را بر عملکرد زعفران نشان مي دهند. الگوي افزايش درجه حرارت هاي حداقل و حداکثر اين ماهها در شهرستانهاي توليد کننده زعفران در استان خراسان در طي 10 سال گذشته تا حد قابل توجهي با روند کاهش عملکرد زعفران در طي اين دوره انطباق نشان داده است. بر اين اساس الگوهاي مکاني-زماني تغييرات عملکرد زعفران (در کنار ساير متغيرهاي موثر زراعي، مديريتي و اقتصادي) از تغييرات آب و هوايي نيز تبعيت داشته و بنظر مي رسد که با تداوم تغييرات آب و هوايي، عملکرد زعفران در سالهاي آينده روند کاهشي خود را ادامه خواهد داد. |
كليد واژه: زعفران، الگوهاي زماني-مکاني، درجه حرارت، بارندگي، .Crocus sativus L |
نسخه قابل چاپ |