پاسخ به:بانک مقالات زراعت و باغبانی
جمعه 9 تیر 1391 7:42 PM
19 : پژوهشهاي زراعي ايران 1388; 7(2):505-514. |
بررسي مهمترين موانع و مشکلات توسعه کشت کلزا در خراسان |
عاقل حسن,عاقل حسن,ذوقي محمد,ذوقي محمد |
درسالهاي اخير معرفي کلزا به نظام توليد دانه هاي روغني کشوربه دليل خصوصيات مطلوب آن مورد توجه سياست گزاران بخش کشاورزي قرار گرفته است. به منظور ارزيابي موانع توليد کلزا و ميزان تمايل کشاورزان به تداوم کشت آن دراستان خراسان، 220 نفر از کلزا کاران از ميان توليد کنندگان اين محصول درسال زراعي 82 - 1381 به طور تصادفي انتخاب و ديدگاههاي آنان از طريق تکميل پرسشنامه مورد ارزيابي قرار گرفت. نتايج نشان داد که ميانگين سن کلزا کاران استان 43 سال بوده و 75 درصد آنان بيشتر از 10سال سابقه فعاليت کشاورزي دارند و 38% آنان براي اولين بار در سال زراعي 82 - 81، کلزا کشت کرده اند. بررسي عملکرد به عنوان اصلي ترين عامل تداوم کشت نشان داد که 31% توليد کنندگان عملکردي بالاتر از 2 تن در هکتار داشته اند در حاليکه عملکرد 25% از کلزا کاران کمتراز يک تن در هکتار بوده است. بر اساس پاسخهاي ارايه شده 30% از کشاورزان تحت بررسي از عملکرد خود راضي بوده و 36% آنان به ادامه کشت کلزا تمايل دارند. به اعتقاد کلزا کاران استان نيازکمتر به آب در مقايسه با محصولات رقيب مهمترين ويژگي مثبت کلزا بوده و خطر سرمازدگي مهمترين مانع توسعه کشت اين محصول محسوب مي شود. کلزا کاران ازارايه خدمات فني و ترويجي در ارتباط با کلزا رضايت داشتند و عدم دسترسي به ماشين آلات و پيچيدگيهاي مربوط به تحويل محصول و دريافت وجه را مهمترين مشکلات توليد ذکر کرده اند. لذا به نظر مي رسد براي توسعه کشت کلزا در استان مي بايست توليد و ترويج واريته هاي مقاوم به سرما و داراي پتانسيل عملکرد بالا و همچنين بهبود قيمت تضميني مورد توجه قرار گيرد تا اين محصول در مقايسه با گندم و جو به عنوان محصولات رقيب، بتواند رقابت نمايد. |
كليد واژه: کلزا، تداوم توليد، موانع توليد، خدمات ترويجي |
نسخه قابل چاپ |