0

بانک مقالات زراعت و باغبانی

 
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات زراعت و باغبانی
جمعه 9 تیر 1391  7:36 PM

 5 : پژوهشهاي زراعي ايران 1388; 7(1):41-51.
 
رشد و عملكرد گندم در پاسخ به تلقيح باكتري هاي ريزوسفري محرك رشد گياه در سطوح مختلف فسفر
 
ذبيحي حميدرضا,ثوابي غلام رضا,خاوازي كاظم,گنج علي علي
 
 
 

باکتري هاي ريزوسفري محرک رشد گياه به طور مستقيم و غير مستقيم باعث بهبود رشد و عملکرد گياه مي شوند. در اين تحقيق توان چهار سويه از باکتري هاي سودوموناس فلورسنت بر شاخص هاي رشد گندم در مقادير مختلف فسفر در دو آزمايش مزرعه اي و گلخانه اي مورد بررسي قرار گرفت. هر دو آزمايش به صورت فاکتوريل در سه تکرار كه در شرايط گلخانه اي بر اساس طرح پايه کاملا تصادفي و در شرايط مزرعه بر اساس طرح پايه بلوک هاي کامل تصادفي اجرا شدند. عامل اول سه سطح فسفر (p0, p1, p2) به ترتيب (0، 50 و 100 درصد فسفر مورد نياز بر اساس تجزيه خاك) و عامل دوم شامل پنج سطح (b0, b1, b2, b3, b4) به ترتيب (يك تيمار بدون تلقيح و چهار سطح سويه هاي سودوموناس فلورسنس 153، سودوموناس فلورسنس 169، سودوموناس پوتيدا 4، سودوموناس پوتيدا 108) بود. بذر گندم رقم مهدوي پس از تلقيح با سويه هاي مورد نظر کاشته شدند. در دوره رشد گياه مراقبت هاي لازم طبق عرف معمول در تمامي تعداد تيمارها به صورت يکسان اعمال شد. قبل از برداشت، شاخص هاي رشد گياه شامل ارتفاع بوته، طول سنبله، تعداد پنجه تعيين و سپس گياهان از سطح خاک کف بر شدند و وزن خشک اندام هوايي (عملكرد بيولوژيك)، عملکرد کاه و دانه و وزن هزار دانه تعيين گرديد سپس نمونه هاي دانه و کاه گندم به آزمايشگاه منتقل و غلظت عناصر غذايي نيتروژن، فسفر و پتاسيم در آنها تعيين شد. نتايج بدست آمده نشان داد که با افزايش سطح فسفر عملكرد دانه، وزن هزار دانه، ارتفاع بوته و عملكرد بيولوژيك گياه به طور معني داري در هر دو آزمايش گلخانه اي و مزرعه اي افزايش يافت (05/ (P<.0تلقيح گندم با سويه هاي مورد نظر در تمامي سطوح فسفر باعث افزايش معني دار شاخص هاي ياد شده گرديد (05/ (P<.0بيشترين عملكرد دانه، وزن هزار دانه و ارتفاع بوته از تيمار تلقيح با سويه سودوموناس پوتيدا 108 و در سطح فسفر بالا (100% توصيه شده) بدست آمد. كمترين عملكرد نيز از تيمار بدون مصرف فسفر و بدون تلقيح با سويه هاي مورد نظر بدست آمد. با توجه به نتايج بدست آمده نشان داد که با افزايش ميزان مصرف فسفر اثرات مفيد باکتري ها نيز تشديد گرديد و سويه هايي که داراي توان توليد ACC دآميناز بودند بيشترين تاثير را بر عملکرد و اجزاي عملکرد گندم داشتند لذا از توانايي توليد ACC دآميناز سويه ها مي توان بعنوان معياري براي انتخاب باکتريهاي ريزوسفري محرک رشد گياه استفاده کرد و استفاده از اين راهکار در افزايش عملکرد گندم در شرايط مختلف فسفر موثر مي باشد.

 
كليد واژه: باکتريهاي ريزوسفري محرک رشد، گندم، فسفر
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها