پاسخ به:بانک مقالات زراعت و باغبانی
جمعه 9 تیر 1391 7:12 PM
10 : پژوهشهاي زراعي ايران مرداد و شهريور 1389; 8(3):473-480. |
مطالعه اثر اسيد هيوميک بر جوانه زني چهار رقم گندم پاييزه (سايونز و سبلان) و بهاره (چمران و پيشتاز) |
سبزواري سميرا*,خزاعي حميدرضا,كافي محمد |
* گروه زراعت، دانشكده كشاورزي، دانشگاه فردوسي مشهد |
اسيد هيوميک به عنوان يک اسيد آلي بدون اثرات مخرب زيست محيطي عامل افزايش سرعت جوانه زني و استقرار گندم مي باشد. اين مطالعه با هدف بررسي اثر اسيد هيوميک بر شاخص هاي جوانه زني ارقام مختلف گندم در قالب طرح کاملا تصادفي با 4 تکرار در آزمايشگاه گياهان زراعي ويژه دانشکده کشاورزي دانشگاه فردوسي مشهد انجام شد. تيمارها شامل سه غلظت اسيد هيوميک (36، 54 و 72) ميلي گرم در ليتر به همراه شاهد (آب مقطر) و دو رقم گندم پاييزه (سبلان و سايونز) و دو رقم بهاره (پيشتاز و چمران) بودند. بذور پس از ضدعفوني، در پتري هاي با سطوح مشخص اسيد هيوميک قرار داده شد و شمارش جوانه زني تا 8 روز ادامه يافت. نتايج نشان داد که بين غلظت هاي متفاوت اسيد هيوميک در مورد صفات اندازه گيري شده به جز درصد جوانه زني تفاوت هاي معني داري وجود دارد (p<0.01). نتايج همچنين نشان داد كه غلظت 54 ميلي گرم اسيد هيوميک در ليتر، بيشترين سرعت جوانه زني، شاخص بنيه گياهچه، طول ريشه چه و وزن خشک ساقه چه و نسبت طول ريشه چه به ساقه چه را به خود اختصاص داد. ارقام مختلف در مورد تمام صفات به جز سرعت جوانه زني با هم تفاوت معني داري داشتند (p<0.01). بهترين غلظت اسيد هيوميک براي افزايش سرعت جوانه زني، طول و وزن خشک ريشه چه و کاهش متوسط زمان لازم براي جوانه زني و، غلظت 54 ميلي گرم در ليتر مي باشد و رقم پيشتاز و سايونز با داشتن بالاترين ميانگين براي صفات مورد اندازه گيري به ترتيب ارقام بهاره و پاييزه با بيشترين پاسخ به اسيد هيوميک معرفي مي شوند. |
كليد واژه: اسيد هيوميک، جوانه زني، گندم |
نسخه قابل چاپ |