پاسخ به:بانک مقالات زراعت و باغبانی
جمعه 9 تیر 1391 6:55 PM
11 : پژوهشهاي زراعي ايران بهمن و اسفند 1389; 8(6):975-982. |
تاثير کاربرد نسبت هاي مختلف نيترات به آمونيوم بر ميزان فتوسنتز، تنفس و فعاليت آنزيم هاي آنتي اکسيدانت کلزا (.Brassica napus L) در شرايط شور |
باي بوردي احمد*,طباطبايي سيدجلال,احمداف علي |
* مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي آذربايجان شرقي |
به منظور بررسي تاثير کاربرد نسبت هاي مختلف نيتروژن در سطوح مختلف شوري در محصول کلزا آزمايشي به صورت فاکتوريل در قالب طرح کاملا تصادفي در گلخانه مرکز تحقيقات کشاورزي آذربايجان شرقي در سال 87 انجام گرفت. فاکتور اول نسبت هاي نيتروژن نيترات به آمونيوم در چهار سطح (100:0، 75:25، 50:50 و 25:75) و فاکتور دوم شوري در دو سطح صفر و 200 ميلي مولار کلرورسديم بود. بيشترين وزن تر و خشک، سطح برگ و مقدار آب نسبي، ميزان فتوسنتز و شدت تعرق و ميزان پتاسيم در برگ در صورت کاربرد نسبت (50:50) نيترات به آمونيوم در شرايط غير شور به دست آمد. با افزايش شوري مقادير پارامترهاي وزن تر، وزن خشک، سطح برگ، مقدار نسبي آب، ميزان و فتوسنتز و شدت تعرق و ميزان پتاسيم برگ به طور معني داري کاسته شده و به نظر مي رسد با افزايش شوري در صورت اعمال نسبت نيتروژني، (50:50) نيترات به آمونيوم گياه آسيب کمتري مي بيند. همچنين فعاليت آنزيم هاي آنتي اکسيدانت نظير گلوتاتيون ردوکتاز، سوپراکسيد دسيموتاز، پراکسيداز، کاتالاز و آسکوربات پراکسيداز در نتيجه اعمال تيمارهاي مختلف مورد ارزيابي قرار گرفت. فعاليت آنزيم هاي آنتي اکسيدانت در محيط شور به طور معني داري بيشتر از شرايط غير شور بود. در تيمارهايي که محصول کلزا از مقادير بالاي آمونيوم استفاده نموده بود ميزان فعاليت اين آنزيم ها بيشتر از شرايط تغذيه با نيترات بود. بيشترين ميزان فعاليت آنزيم هاي آنتي اکسيدانت در صورت کاربرد نسبت نيترات به آمونيوم 50:50 و 25:75 اندازه گيري شد. به نظر مي رسد با قرار گرفتن کلزا در محيط شور و کاربرد نسبت هاي نيتروژني فوق، گياه بهتر خواهد توانست شرايط تنش را سپري نمايد. |
كليد واژه: کلزا، شوري، نسبت هاي نيتروژن، آنزيم هاي آنتي اکسيدانت |
نسخه قابل چاپ |