پاسخ به:بانک مقالات زراعت و باغبانی
پنج شنبه 8 تیر 1391 3:37 PM
2 : پژوهش و سازندگي پاييز 1386; 20(3 (پي آيند 76) در زراعت و باغباني):11-15. |
تاثير حلقه برداري درختان ليموترش Citrus aurantifolia (Christm.) Swingle بر کيفيت و کميت ميوه |
ميرسليماني عباس*,امين حسين |
* دانشکده کشاورزي و منابع طبيعي داراب، دانشگاه شيراز |
به منظور بررسي اثرات حلقه برداري و زمان آن بر ويژگي هاي کمي و کيفي ميوه ليموترش، پژوهشي در بهار و تابستان 1384 روي درختان 7 ساله ليموترش موجود در باغ تحقيقاتي دانشکده کشاورزي و منابع طبيعي داراب انجام شد. از آنجايي که در منطقه داراب ميوه هاي ليموترش به دليل ريز بودن، ضخيم بودن پوست و ديررسي جهت مصرف تازه خوري، بازار پسندي مطلوبي ندارد، لذا اين پژوهش با هدف بررسي اثر حلقه برداري جهت بهبود برخي خصوصيات ميوه در قالب يک طرح بلوک کامل تصادفي شامل 3 تيمار و 5 تکرار (هر تکرار شامل يک درخت) صورت گرفت. تيمارهاي اعمال شده شامل دو نوبت حلقه برداري يکي در تاريخ 20 فروردين ماه (مرحله تمام گل) و ديگري در تاريخ 25 خرداد ماه بعد از پايان مرحله ريزش فيزيولوژيکي ميوه بود. عمل حلقه برداري توسط يک چاقوي معمولي به صورتي انجام شد که يک حلقه کامل از پوست تنه درخت به پهناي تقريبي 5 ميلي متر جدا شود. نتايج اين پژوهش نشان داد که حلقه برداري بلافاصله بعد از اتمام ريزش فيزيولوژيک ميوه به طور معني داري باعث افزايش حجم و قطر ميوه، وزن گوشت و وزن پوست ميوه و درصد آب آن شده اما بر صفاتي نظير ميزان اسيد آب ميوه و نسبت TSS/TA،عملکرد و تعداد ميوه در هر درخت تاثير معني داري ندارد. همچنين نتايج نشان مي دهد که حلقه برداري در مرحله تمام گل اگر چه باعث افزايش وزن، حجم و قطر ميوه، وزن گوشت و پوست ميوه نسبت به شاهد شده اما هيچکدام از اين اختلاف ها در سطح 5 درصد آزمون دانکن معني دار نبوده است. البته حلقه برداري سبب کاهش TSS آب ميوه شده به گونه اي که اختلاف بين حلقه برداري نوبت دوم (خرداد ماه) با شاهد معني دار بوده ولي نتايج مربوط به حلقه برداري نوبت اول نسبت به شاهد و همچنين نسبت به حلقه برداري نوبت دوم اختلاف معني داري نشان نداده است. |
كليد واژه: |
نسخه قابل چاپ |