پاسخ به:بانک مقالات زراعت و باغبانی
پنج شنبه 8 تیر 1391 3:31 PM
20 : پژوهش و سازندگي تابستان 1387; 21(2 (پي آيند 79) در زراعت و باغباني):178-185. |
بررسي اثرات تنش آبي بر ريزش ميوه و عملكرد نخل خرما |
علي حوري مجيد* |
* موسسه تحقيقات خرما و ميوه هاي گرمسيري كشور |
خرما يكي از محصولات مهم و استراتژيك كشور است، بطوري كه ايران با سطح زير كشت 238 هزار هكتار و توليد 996 هزار تن به ترتيب رتبه اول و دوم را در د نيا به خود اختصاص داده است. مراحل گلدهي و ميوه نشيني نخل خرما يكي از حساس ترين مراحل رشد آن است كه نقش بسيار مهمي در افزايش كميت و كيفيت محصول دارد. مطالعات مختلف نشان مي دهد يكي از مراحل بحراني و حساس رشد برخي گياهان به تنش آبي، مراحل مذكور مي باشد. به منظور بررسي اثرات تنش آبي و تعيين دور مناسب آبياري، اين تحقيق در قالب طرح بلوك هاي كامل تصادفي با 5 تيمار آبياري پس از 50، 100، 150 و 200 ميلي متر (تيمار اخير با دو عمق آبياري معادل 100 و 50 درصد نياز آبي گياه) تبخير تجمعي از تشت كلاس A در مراحل گلدهي و ميوه نشيني با 4 تكرار انجام شد. آب مورد نياز تيمارها بر اساس روش تشت تبخير FAO برآورد و كنترل گرديد. در زمان برداشت عملكرد هر نخل برآورد شده و با انتخاب تصادفي 100 عدد ميوه از هر يك از درختان مورد آزمايش، خصوصيات كمي ميوه ها از قبيل طول، قطر، حجم و وزن ميوه و هسته و درصد رطوبت ميوه و هسته اندازه گيري گرديد. نتايج نشان داد تاثير تيمارهاي مورد آزمايش بر ميزان ريزش ميوه، وزن ميوه و هسته، قطر ميوه و عملكرد نخل معني دار بوده است. بيشترين عملكرد با آبياري پس از 50 ميلي متر تبخير تجمعي از تشت به دست آمده است. |
كليد واژه: آبياري، تنش آبي، ريزش ميوه، عملكرد، خرما |
نسخه قابل چاپ |