پاسخ به:بانک مقالات زراعت و باغبانی
پنج شنبه 8 تیر 1391 3:20 PM
5 : پژوهش و سازندگي پاييز 1387; 21(3 (پي آيند 80) در زراعت و باغباني):33-39. |
ارزيابي اثر مرحله برداشت و درجه حرارت خشک کردن بر وزن هکتوليتري دانه ذرت |
چوكان رجب* |
* موسسه تحقيقات اصلاح و تهيه نهال و بذر |
به منظور مشخص نمودن اثر محدوديت طول فصل رشد بر وزن هکتوليتري دانه ذرت در تاريخ کاشت هاي ديرتر از معمول که موجب برداشت دانه هاي نارس با رطوبت بالا و قبل از رسيدگي فيزيولوژيکي مي گردد، اثر سه تاريخ کاشت (اول خرداد، 28 خرداد و 27 تير)، چهار مرحله برداشت (مراحل خميري، دندانه اي، رسيدن فيزيولوژيک و دو هفته بعد از رسيدن فيزيولوژيک) و چهار درجه حرارت خشک کردن (60، 80، 100 و 120 درجه سانتي گراد) به صورت اسپليت پلات در قالب طرح بلوک هاي کامل تصادفي در چهار تکرار در سال 1385 در مزرعه تحقيقاتي موسسه تحقيقات اصلاح و تهيه نهال و بذر مورد مطالعه قرار گرفتند. بررسي تغييرات وزن هزار دانه و وزن هکتوليتري نشان داد که مرحله برداشت نقش مهمي در تغييرات اين دو صفت دارد به طوري که بيشترين وزن هزار دانه و وزن هکتوليتري (به ترتيب با 295 و 782.5 گرم) در برداشت مرحله دو هفته بعد از رسيدن فيزيولوژيک (کاهش رطوبت در مزرعه) بدست آمد. کمترين وزن هزار دانه و وزن هکتوليتر (به ترتيب با 193.2 و 747.5 گرم) نيز در برداشت مرحله خميري شدن دانه بدست آمد. مرحله برداشت و درجه حرارت خشک کردن اثر متقابل معني داري نشان دادند به طوري که در کليه تيمارها بالاترين وزن هزار دانه و وزن هکتوليتر در تيمارهاي مرحله رسيدن و دو هفته بعد از رسيدن در دماي خشک کردن 60 درجه سانتي گراد به دست آمد. ساير تيمارها بسته به مرحله برداشت تغييراتي نشان دادند. در حاليکه با کاهش رطوبت در شرايط مزرعه استفاده از دماي 100-80 درجه سانتي گراد نيز کاهش قابل توجهي در وزن هزار دانه وزن هکتوليتري ايجاد نکرد. |
كليد واژه: ذرت، درجه حرارت خشک کرن، مرحله برداشت، هکتوليتر، وزن هزار دانه |
![]() |
نسخه قابل چاپ |