پاسخ به:مقالات پژوهش آب در كشاورزي
چهارشنبه 8 شهریور 1391 8:57 PM
4 : پژوهش آب در كشاورزي (علوم خاك و آب) 1390; 25(1 (ب)):37-46. |
بررسي نقش باکتري هاي سودوموناس در کاهش صدمات ناشي از کاربرد آب شور در برنج (.Oryza sativa L) |
رجبي اگره ساره*,بهمنيار محمدعلي,رمضانپور محمودرضا,خاوازي كاظم |
* ساري، جاده جويبار، كيلومتر 18 (به سمت لاريم)، مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي مازندران |
باكتريهاي ريزوسفري محرك رشد گياه به طرق مستقيم و غيرمستقيم باعث بهبود رشد و عملكرد گياه مي شوند. در اين تحقيق توان چهارسويه از سودوموناس فلورسنتها بر شاخص هاي رشد برنج در شرايط شور مورد بررسي قرار گرفت. بدين منظور آزمايشي گلداني به صورت فاكتوريل، بر اساس طرح پايه كامل تصادفي در چهار تكرار انجام گرفت. فاكتور اول شامل پنج سطح شوري آب آبياري (700، 1400، 2800، 4200، 5600 ميكروزيمنس بر سانتي متر از منبع آب دريا) و فاكتور دوم شامل چهار مايه تلقيح (سودوموناس پوتيدا 4، سودوموناس پوتيدا 11، سودوموناس پوتيدا 108، سودوموناس فلورسنت 169) و يك تيمار بدون تلقيح بود. ريشه نشا برنج رقم طارم پس از تلقيح با سويه هاي موردنظر در گلدانها كاشته شدند. آبياري با تيمارهاي مختلف آب شور در طول دوره رشد گياه در حد اشباع انجام شد. قبل از مرحله برداشت، شاخص هاي رشد گياه شامل ارتفاع گياه، تعداد خوشه، تعداد پنجه و در مرحله برداشت وزن خشك اندام هوايي، وزن هزار دانه و عملكرد دانه تعيين شدند. نتايج نشان داد، با افزايش شوري عملكرد دانه، وزن هزار دانه، تعداد پنجه، ارتفاع گياه و وزن خشك اندام هوايي گياه به طور معني داري (P<0.01) كاهش يافت. ضمنا تاثير تلقيح باكتريها با ريشه برنج در تمامي سطوح شوري باعث افزايش معني دار شاخص هاي ياد شده گرديد. در بين سويه هاي مورد بررسي، سويه سودوموناس فلورسنت 169 بيشترين تاثير را بر عملكرد دانه و تعداد پنجه، ارتفاع گياه، وزن خشک اندام هوائي در شرايط شور و غيرشور داشت. همچنين در شرايط شور مي توان از كليه سويه هاي مورد آزمايش به عنوان باكتريهاي محرك رشد و افزايش عملکرد گياه استفاده نمود. |
كليد واژه: سودوموناس، تنش شوري، برنج، عملكرد، شاخص هاي رشد |
نسخه قابل چاپ |
أَلْعِلْمُ ثَلاثَةٌ: أَلْفِقْهُ لِلاَْدْیانِ، وَ الطِّبُّ لِلاَْبْدانِ،وَ النَّحْوُ لِلِّسانِ. .