0

مقالات امداد و نجات

 
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:مقالات امداد و نجات
پنج شنبه 25 خرداد 1391  1:45 PM

 5 : امداد و نجات پاييز 1389; 2(3):45-59.
 
اولويت بندي دهستان هاي استان چهارمحال و بختياري بر اساس تراکم جمعيت-اولين گام در اقدامات پيشگيري از بحران
 
دهقان فاروجي فاطمه*,بيت الهي علي,نعمتي اعظم
 
* بخش زلزله شناسي مهندسي، مرکز تحقيقات ساختمان و مسکن
 
 

مقدمه: داده هاي جمعيتي از اطلاعات حياتي مديريت بحران به ويژه سيستم هاي هشدار زود هنگام، يکي از ملزمات اقدامات آمادگي و پيشگيري از بحران به شمار مي رود. اطلاعات تراکم جمعيت در کشورهاي در حال توسعه بسيار با ارزش اما بسيار اندک و بيشتر در قالب سرشماري هاي عمومي است. اطلاعات سرشماري جمعيتي اغلب فاقد پيوستگي فضايي يا مکاني در مقياس کوچک تر است به گونه اي که در فرايندهايي نظير برآورد آسيب پذيري که يکي از موارد با اهميت در پيشگيري و آمادگي از بحران و وابسته به محدوده جغرافيايي است، قابل استفاده نيست. از آنجا که روستاها نقش انکارناپذيري در توليد و اقتصاد کشاورزي کشور و حيات بخشي گستره وسيعي از سرزمين دارند، در نظام برنامه ريزي مورد توجه هستند و به دلايل زيرساختي و فرهنگي از آسيب پذيري بيشتري نسبت به شهرها برخوردارند. توجه به اطلاعات جمعيتي روستاها از جمله تراکم جمعيتي در اقدامات آمادگي و پيشگيري بحران با اهميت است و مي تواند اين اقدامات را در جهت مشخصي هدفمند نمايد.
روش ها: به منظور تعيين دهستان هاي با تراکم جمعيتي بالا و آسيب پذير، از داده هاي خام مرکز آمار ايران استفاده شد. داده هاي خام جمع آوري و پس از انجام محاسبات آماري، اطلاعات موردنياز، استخراج و سپس با کمک نرم افزار
ArcGIS پردازش گرديد.
يافته ها: بر اساس اطلاعات پردازش شده در محيط رقومي نرم افزار نرم افزار
ArcGIS ، نقشه پهنه بندي تراکم جمعيت تهيه و دهستان هاي استان از نظر تراکم جمعيت، شناسايي و رده بندي شد. تراکم جمعيت روستايي اين استان25.61  نفر در کيلومترمربع است که رتبه هشتم را در استان هاي کشور به خود اختصاص مي دهد.
نتيجه گيري: با بررسي تراکم و توزيع جمعيتي در گستره دهستان هاي استان چهارمحال و بختياري، دهستان هاي اين استان از نظر تراکم جمعيت در 5 گروه، اولويت بندي گرديد تا برنامه هاي مقاوم سازي مسکن روستايي با هدف کاهش تلفات انساني به گونه اي مشخص انجام پذيرد. نتايج حاصل از اين اولويت بندي تعيين کننده نقطه آغاز اجراي برنامه هاي کلان مديريت بحران به ويژه پيشگيري است.

 
كليد واژه: تراکم جمعيت، اقدامات پيشگيري بحران، دهستان هاي استان چهارمحال وبختياري، مقاوم سازي، مسکن روستايي
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها