اعتبار سنجی اطلاعات ورودی کاربران در فرم های وب
راهکارهای موثر در ASP.NET >
مقدمه :
یکی از مهمترین و ضروری ترین امکانات در طراحی سایت های تحت وب ، امکان اعتبار سنجی اطلاعات وارد شده توسط کاربران در فرم های ثبت اطلاعات است . برای این منظور به چند مثال اشاره می کنیم . مثلا در یک فرم ثبت نام اعضای جدید ، نیاز داریم مطمن شویم که کاربر آدرس Email ، يک آدرس صحیح ایمیل با فرمت مناسب را وارد کند و نه یکسری اعداد و ارقام بی معنی . یا مثلا در قسمت سن یا شماره تلفن ، اعداد وارد کرده و نیز این اعداد در شکل متعارفشان باشند .
برای سنجش داده های ورودی کاربران در فرم های وب و کنترل اینکه این اطلاعات در فرمت مورد نظر ما هستند ، در برنامه نویسی ASP.NET ، از کنترل های اعتبار سنج ( Validator Controls ) استفاده می شود . کنترل های اعتبار سنج در ASP.NٍET به 2 دسته کلی تقسیم می شوند :
1- دسته اول کنترل هایی هستند که عملیات اعتبار سنجی اطلاعات را به صورت اتوماتیک انجام داده و نیازی به کدنویسی اضافه توسط کاربر ندارند . برای مثال می توان به کنترل های RequiredFieldValidator و یا CompareValidator اشاره نمود .
2- دسته دوم کنترل هایی هستند که کاربر می تواند طبق نیاز و سلیقه خود ، جهت اعتبار سنجی داده های ورودی برای آنها کدنویسی مورد نظر خود را انجام می دهد . این کنترل ها بدون کدنویسی قادر به انجام کار خاصی نیستند . از این دسته کنترل ها می توان به کنترل CustomValidator اشاره کرد .
توضیح راهکار :
در این راهکار قصد داریم تا شما را با کنترل های مهم و پر کاربرد اعتبار سنجی اطلاعات و روش های استفاده از آنها در ASP.NET آشنا کنیم .
در اين قسمت ، شما ابتدا با چند کنترل اعتبار سنج داده که عملیات خود را به صورت اتوماتیک و بدون نیاز به کدنویسی خاص توسط کاربر انجام می دهند ، کار خواهید کرد . سپس با یک کنترل اعتبار سنج داده که می توانید برای آن کدنویسی دلخواه خود را انجام دهید ، آشنا خواهید شد .
روش استفاده شده در این راهکار به این صورت است که شما در یک سایت فرضی ، قصد دارید تا عملیات دریافت اطلاعات کاربران جدید را در قالب یک فرم ثبت نام انجام دهید . در این فرم ثبت نام ، از کاربران یک آدرس Email به عنوان شناسه کاربری و یک روز عبور و تکرار آن برای حفظ امنیت و ورود به سیتم و در آخر هم سن آنها پرسیده می شود .
بنابراین با توجه به موارد فوق ، 3 هدف برای اعتبار سنجی داده ها در فرم فرضی خواهیم داشت :
1-آدرس Email وارد شده توسط کاربر ِ ، یک آدرس Email در فرمت استاندارد باشد . مسلما در این مورد نمی توانیم بفهیم که آیا ایمیل وارد شده واقعا متعلق به کاربر مورد نظر است و يا اصلا چنین آدرس ایمیلی وجود دارد یا خیر . بلکه فقط می خواهیم مطمئن شویم که آدرس وارد شده با فرمت استاندارد آدرس ایمیل ( Someone@sth.xyz ) مطابقت داشته باشد . این عمل توسط کنترل RegularExpressionValidator انجام می شود .
2-رمز عبور وارد شده توسط کاربر با رمز وارد شده در فسمت تکرار کلمه رمز یکسان باشد . این عمل توسط کنترل CompareValidator انجام می شود .
3-سن وارد شده توسط کاربر در محدوده اعداد مورد نظر باشد . این عمل توسط کنترل RangeValidator انجام می شود .
4- در کادرهایی که می بایست کاربر اطلاعات لازم را وارد کند ، از وارد شدن آنها مطمئن شویم ، تا کاربر آنها را خالی رها نکند .