پاسخ به:مقالات اقتصاد کشاورزی و توسعه
سه شنبه 23 خرداد 1391 11:06 PM
12 : اقتصاد و توسعه كشاورزي (علوم و صنايع كشاورزي) زمستان 1389; 24(4):509-517. |
بررسي تاثير شوک هاي بهره وري و شکاف توليد بر قيمت مواد غذايي ايران |
مقدسي رضا*,شرافتمند حبيبه,باغستاني علي اكبر |
* گروه اقتصاد كشاورزي، دانشكده كشاورزي، دانشگاه آزاد اسلامي، واحد علوم تحقيقات تهران |
مقايسه وضعيت قيمت مواد غذايي طي دوره هاي مختلف، حاکي از نوسانات و رشد مداوم سطح عمومي اين قيمت هاست. تغيير در متغيرهاي بخش کشاورزي به عنوان تامين کننده اصلي مواد غذايي، قيمت اين مواد را تحت تاثير قرار مي دهد. از جمله اين متغيرهاي تاثيرگذار، شوک هاي بهره وري و شکاف توليد در بخش کشاورزي است. در اين مطالعه به منظور استخراج شوک هاي بهره وري و شکاف توليد از فيلتر هودريک پرسکات و فيلتر کالمن استفاده شده است. همچنين به منظور بررسي تاثير اين متغيرها بر رشد قيمت هاي مواد غذايي طي سال هاي 86-1355، آزمون جوهانسون و مدل تصحيح خطاي برداري به کار گرفته شده است. نتايج نشان مي دهد که شوک هاي بهره وري تاثير معکوس و شکاف توليد بر رشد قيمت هاي مواد غذايي تاثير مثبت و معني داري داشته است. همچنين از ميان متغيرهاي مورد بررسي، شوک منفي بهره وري، افزايش قيمت هاي مواد خوراکي را بيشتر متاثر ساخته است. بنابراين بايستي به مديريت و جلوگيري از بروز شوک هاي منفي در مقايسه با شوک هاي مثبت اهميت بيشتري داده شود. همچنين ايجاد راه هايي جهت افزايش بهره وري و نزديکي سطح توليد بالفعل به توليد بالقوه مي تواند از راه هاي کنترل افزايش قيمتها در بخش کشاورزي ايران باشد. |
كليد واژه: شوک هاي بهره وري، تصحيح خطاي برداري، فيلتر هودريک پرسکات، فيلتر کالمن، شکاف توليد |
نسخه قابل چاپ |