0

مقالات اقتصاد کشاورزی و توسعه

 
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:مقالات اقتصاد کشاورزی و توسعه
شنبه 20 خرداد 1391  9:56 PM

 3 : اقتصاد كشاورزي و توسعه بهار 1384; 13(49):57-82.
 
بررسي وضعيت فقر در مناطق شهري و روستايي ايران (1375-82)
 
خالدي كوهسار,پرمه زورار
 
 
 

آگاهي از وضعيت فقر در يک جامعه اولين قدم در مسير برنامه ريزي براي مبارزه با فقر و محروميت و بررسي نتايج برنامه ها و سياستهاي پيشين و احيانا تجديد نظر در آنها خواهد بود. با در نظر گرفتن اين موضوع در مطالعه حاضر، وضعيت فقر مناطق شهري و روستايي طي سالهاي 1375-82 بررسي شده است. بدين منظور پس از ارايه تعريف هاي فقر و انواع آن (مطلق و مطلق شديد و نسبي) و مروري بر مطالعات انجام شده، به مقولات اندازه گيري خط فقر و محاسبه ميزان فقر و نيز معرفي روشهاي به کار رفته در اين مطالعه پرداخته مي شود. همچنين موضوع فقر در مناطق شهري و روستايي از دو منظر جداگانه (مطلق و نسبي) بررسي مي گردد.
در مطالعه حاضر خط فقر مطلق غذايي خانوار بر اساس تغذيه مناسب محاسبه شده و در قالب سه روش مختلف، ميزان خط فقر مطلق کل خانوار برآورد گرديده است. ميزان فقر مطلق در ميان خانوارها نيز با استفاده از مقادير خط فقر مطلق کل به چهار طريق محاسبه شده است. خط فقر نسبي هم از طريق نصف ميانگين هزينه هاي کل (خوراکي و غير خوراکي) خانوار به دست آمده و ميزان آن در سطح فرد به تفکيک مناطق شهري و روستايي برآورد شده است. نتايج اين تحقيق نشان مي دهد که:
1-در مناطق شهري و روستايي طي دوره مورد بررسي، متناسب با افزايش قيمتها، مقادير خط فقر مطلق (به جز سال 1379 براي مناطق روستايي) و خط فقر نسبي روند صعودي داشته است.

2-ميزان خطوط فقر مطلق و نسبي در مناطق شهري بيشتر از مناطق روستايي بوده است.
3-ميزان فقر مطلق خانوارها در مناطق روستايي بالاتر از مناطق شهري بوده است.
4-ميزان فقر نسبي روستايي، برخلاف انتظار، در سالهاي 1377-79 بيش از ميزان آن در مناطق شهري برآورد شده است.

 
كليد واژه: فقر، خط فقر (مطلق و نسبي)، مناطق روستايي، مناطق شهري، نسبت سرشمار، تغذيه مناسب
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها