0

مقالات اقتصاد کشاورزی و توسعه

 
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:مقالات اقتصاد کشاورزی و توسعه
شنبه 20 خرداد 1391  9:54 PM

 9 : اقتصاد كشاورزي و توسعه تابستان 1384; 13(50):199-227.
 
زمينه يابي تشكيل صندوقهاي اعتباري روستايي شرق استان تهران
 
مقدس فريماني شهرام*
 
* سازمان تحقيقات و آموزش کشاورزي وزارت جهاد کشاورزي
 
 

راه اندازي صندوقهاي اعتباري روستايي در دو دهه اخير در اغلب کشورهاي جهان و بويژه کشورهاي جهان سوم، راهي در تامين سرمايه و اعتبار مورد نياز کشاورزان و توليد کنندگان روستايي بوده است. براي تشکيل و توسعه اين صندوقها در هر جامعه اي شناخت زمينه هاي اجتماعي، اقتصادي، فرهنگي و تمايلات روستاييان از جمله ضرورتهايي است که انجام دادن مطالعات علمي را ايجاب مي کند. لذا اين تحقيق با هدف زمينه يابي تشکيل صندوقهاي اعتباري روستايي براي تامين و ارايه خدمات مالي و اعتباري مورد نياز توليدکنندگان روستايي و به روش پيمايشي در نيمه اول سال 1383 انجام شد. جامعه آماري تحقيق شامل کليه روستاييان مناطق هم اقليم کشاورزي (مناطق شرقي) استان تهران بود که با روش نمونه گيري تصادفي و طبق جدول مورگان انتخاب شدند. گردآوري داده ها از طريق مصاحبه حضوري با 125 روستايي در شهرستانهاي فيروزکوه، دماوند، ري، پاکدشت، اسلامشهر و تکميل پرسشنامه صورت گرفت.
يافته هاي تحقيق نشان داد که ميانگين فاصله محل سکونت پاسخگويان تا شهر حدود 19 کيلومتر است و پاسخگويان از ميانگين سني 40 سال برخوردارند و عمدتا به دامداري و زراعت مشغولند. ميانگين درآمد ماهانه و سالانه پاسخگويان نيز به ترتيب حدود 177 هزار تومان و 2.388 ميليون تومان است، گر چه اکثريت پاسخگويان اين درآمد را براي رفع نيازهاي زندگي مکفي نمي دانستند. همچنين بيشتر پاسخگويان اعلام کردند پس انداز ماهانه و سالانه اي ندارند و آنهايي هم که دارند از آن براي سرمايه گذاري در فعاليتهاي توليدي و کشاورزان و گذران زندگي استفاده مي کنند. اکثر پاسخگويان در صورت نياز به پول ابتدا به بانکها و صندوقهاي قرض الحسنه و سپس به اقوام و آشنايان مراجعه مي نمايند.
از نظر پاسخگويان صندوقهاي مالي و اعتباري موجود در منطقه در زمينه ميزان حق عضويت دريافتي، ميزان وام اعطايي در سال، نحوه بازپرداخت وام، تعداد وام پرداختي به اعضا و نحوه نظارت و مديريت بر موسسات مالي و اعتباري نسبتا خوب عمل کرده اند. پاسخگويان معتقدند صندوقهاي اعتباري روستايي بايد بتوانند تا سقف 500 هزار تومان وام به آنها اعطا کنند و نرخ سود يا بهره آن نيز نبايد بيشتر از 16 درصد باشد. همچنين حق عضويت دريافتي نيز بايد در حد توان آنها و دريافت وثيقه به صورت سفته و يا ضامن باشد. از نظر پاسخگويان عواملي همچون کمک مالي دولت به تشکيل صندوق اعتباري، نحوه مديريت صندوق، ايجاد اعتماد در اعضا نسبت به مسوولان صندوق و فراهم کردن شرايط بازپرداخت بموقع وامهاي دريافتي از جمله عوامل موثر بر استمرار فعاليتهاي صندوقهاي اعتباري محلي هستند.

 
كليد واژه: 
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها