پاسخ به:بانک مقالات پزشکی
یک شنبه 14 خرداد 1391 10:29 PM
5 : ارمغان دانش پاييز و زمستان 1387; 13(3-4 ( پي در پي 51-52)):45-56. |
|
بررسي فعاليت لاکتوباسيلهاي موجود در محصولات لبني محلي استان فارس در جذب و حذف کلسترول |
|
امامي امير*,نوعي اقدم رافت,هاشمي زاده زهرا |
|
* دانشگاه علوم پزشکي شيراز، گروه باکتري شناسي و ويروس شناسي،دانشگاه آزاد اسلامي واحد جهرم |
|
مقدمه و هدف: کلسترول يک ترکيب مهم در اکثر واکنشهاي بيولوژيکي بدن ميباشد که مازاد آن با الگوهاي اتصال مختلف به ترکيبات ليپوپروتئيني به عنوان يک ترکيب مضر در راستاي ايجاد بيماريهاي قلبي شناخته شده است. اين مطالعه با هدف بررسي قدرت لاکتوباسيلهاي موجود در محصولات لبني و بررسي نحوه عملکرد آنها در جذب و حذف کلسترول تحت شرايط حضور نمکهاي مختلف صفراوي در محيط کشت آزمايشگاهي انجام گرفته است.
مواد و روشها: اين مطالعه تجربي يک بررسي تصادفي بر روي گونههاي لاکتوباسيل موجود در محصولات لبني است که در سال 1387 بر روي 150 نمونه از محصولات لبني دو شهرستان فسا و جهرم در استان فارس و در دانشکده پزشکي شيراز انجام شد. سويهها با استفاده از روشهاي بيوشيميايي مورد شناسايي در حد گونه قرار گرفته و سپس قدرت رشد آنها تحت شرايط حضور کلسترول و نمکهاي صفراوي و نحوه عملکرد آنها در کاهش ميزان کلسترول با روش رنگ سنجي مورد ارزيابي قرار گرفت. دادههاي جمعآوري شده با استفاده از نرم افزار SPSS تحليل گرديد.
يافتهها: بررسي محيطهاي کشت نشان داد که همه سويههاي به دست آمده علاوه بر رشد بالا تحت شرايط آزمايش، قدرت کاهش کلسترول را نيز به ميزان قابل توجهي (69/34 ـ 82/7 ميکروگرم بر ميليليتر) داشتهاند. مقايسه ميزان کاهش کلسترول در محيط کشت سويههاي مختلف نشان داد لاکتوباسيلوس کازئي از قدرت حذف کلسترول بيشتري برخوردار بوده و پس از بررسي احتمال اتصال کلسترول به سلولهاي باکتريايي نيز مشخص شد که باکتري توانسته است ميزان بالايي از کلسترول حذف شده از محيط را به ترکيبات ديگر تبديل کند.
نتيجهگيري: نتايج به دست آمده نشان ميدهد که حذف کلسترول ارتباط مستقيمي با رشد باکتري ها دارد، چرا که در محيط کشت لاکتوباسيلوس کازئي که از رشد بيشتري برخوردار بود، کاهش ميزان کلسترول نيز بيشتر مشهود ميباشد. از آنجايي که باکتريهاي لاکتوباسيل قادر به حذف کلسترول با روشهاي مختلف ميباشند نتايج اين تحقيق تا حدي ميتواند مبين تاثير به سزاي فرآوردههاي لبني به ويژه ماست در جهت حذف ترکيبات مضري مثل کلسترول به روش غيرشيميايي باشد که با بررسيهاي بيشتر در شرايط طبيعي فيزيولوژيکي ميتوان اين نتايج را به انسان نيز تعميم داد.
|
|
كليد واژه: لاکتوباسيلوس، کلسترول، پروبيوتيک، مواد لبني |
|
 |
نسخه قابل چاپ
|