مقالات آفات و بيماريهاي گياهي
شنبه 13 خرداد 1391 1:32 PM
2 : آفات و بيماريهاي گياهي شهريور 1390; 79(1 (پياپي 92)):17-38. |
ارتباط بين برخي شاخص هاي رسيدگي ميوه با عارضه قهوه اي شدن بافت ميوه در رقم برابرن سيب |
يوسفي اعظم*,اخوان شهديد |
* دانشکده کشاورزي، دانشگاه زابل |
يکي از عارضه هاي مهم فيزيولوژيکي سيب رقم برابرن، قهوه اي شدن بافت ميوه (Braeburn Browning Disorder = BBD) مي باشد. اين اختلال به صورت لکه هاي قهوه اي رنگ همراه با حفره هايي در پريکارپ ميوه مشاهده مي شود که اين نوع عارضه را از ساير اختلالات فيزيولوژيکي اندوکارپ ميوه مجزا مي کند. عارضه BBD بيشتر در زمان انبارماني بروز مي نمايد. اين آزمايش به منظور تعيين بهترين زمان برداشت و بررسي ارتباط وقوع عارضه BBD با آن انجام شد. شاخص هاي رسيدگي شامل تعداد روز از تمام گل تا برداشت، مجموع واحدهاي حرارتي، سفتي بافت، شاخص نشاسته، گرم درصد اسيدهاي آلي (اسيديته)، درصد مواد جامد محلول (قند)، و pH اندازه گيري شدند. نتايج نشان داد که بهترين زمان برداشت براي اين رقم در مشهد در سال هاي آزمايش (1385-1383) فاصله زماني 154 تا 166 روز پس از زمان تمام گل تا برداشت است. در بهترين زمان براي برداشت، ميانگين قند 15.95 درصد و اسيديته قابل تيتراسيون 0.697 و ميانگين شاخص نشاسته 3.8-3، 3.43=PH و سفتي بافت 8.49 کيلوگرم نيرو براي متوسط وزن ميوه 206 گرم توانست اختلالات کمتري از نظر شدت ابتلا به ناهنجاري در مدت انبارماني نشان دهد. کاهش وزن اين برداشت در سردخانه 18.14 کيلوگرم در تن و در کمترين مقدار بود. مجموع واحدهاي حرارتي اندازه گيري شده در طي سه سال آزمايش از 1819 تا 1983 درجه - روز (Degree-Day) افزايش داشت و اين امر نشان داد که هر چه ميانگين درجه - روز رشد کسب شده، در طي دوره زماني مشخص رشد، بيشتر باشد، ميزان ابتلا به BBD کمتر مي شود و ميزان همبستگي بين درجه - روز رشد و ناهنجاري معکوس بود. |
كليد واژه: BBD، عارضه فيزيولوژيکي، زمان مناسب برداشت سيب، رقم برابرن |
نسخه قابل چاپ |