پاسخ به:مقالات آب و خاك (علوم و صنايع كشاورزي)
پنج شنبه 11 خرداد 1391 10:50 AM
11 : آب و خاك (علوم و صنايع كشاورزي) بهار 1388; 23(1):109-118. |
بررسي مناسب ترين زمان شروع آبياري زراعت زعفران در استان هاي خراسان رضوي، شمالي و جنوبي |
عليزاده امين*,سياري نسرين,احمديان جواد,محمديان آزاده |
* گروه مهندسي آب، دانشكده كشاورزي، دانشگاه فردوسي مشهد |
زعفران يکي از عمده ترين گياهان اقتصادي براي کشاوزران استان خراسان مي باشد. تقريبا تمامي زعفران ايران از استان هاي خراسان تهيه مي شود. زمان اولين آبياري فاکتوري بحراني است که بر مقدار و کيفيت راندمان تاثير گذار مي باشد. بر اساس تحقيقات انجام شده در مزرعه مشخص شد، زماني که دماي هوا به 12 درجه سانتيگراد مي رسد گلدهي رخ مي دهد. همين طور مشخص شد که 2 تا 3 هفته پس از آبياري گلدهي به وقوع مي پيوندد. اولين آبياري بايستي زماني انجام شود که بعد از اين دوره زماني زعفران قابل برداشت باشد. در اين مطالعه مناسب ترين تاريخ براي اولين آبياري با احتمالات 50، 75 و 95 درصد براي نقاط مختلف استان هاي خراسان تعيين و پهنه بندي لازم انجام شد. بر اساس نتايج حاصله تاريخ گلدهي و زمان انجام اولين آبياري گياه زعفران بسته به اقليم و دماي منطقه مورد مطالعه بسيار متفاوت است. در مکان هايي با ارتفاع بالاتر از سطح دريا و ميانگين دماي کمتر، معمولا تاريخ گلدهي و زمان آبياري زود هنگام و در اوايل پاييز مي باشد. با كم شدن ارتفاع و بالا رفتن دماي هوا تاريخ گلدهي و زمان انجام اولين آبياري به اواسط و حتي به اواخر پاييز منتقل مي شوند. |
كليد واژه: زعفران، خراسان، دما، گلدهي، اولين آبياري |
![]() |
نسخه قابل چاپ |