پاسخ به:مقالات آب و خاك (علوم و صنايع كشاورزي)
پنج شنبه 11 خرداد 1391 9:29 AM
19 : آب و خاك (علوم و صنايع كشاورزي) مرداد و شهريور 1390; 25(3):625-633. |
اثرات آبياري تکميلي بر عملکرد و اجزاي عملکرد ارقام عدس (.Lens culinaris Medik) در شرايط آب و هوايي مشهد |
حسيني فريده سادات*,نظامي احمد,پارسا مهدي,حاج محمدنياقالي باف كمال |
* گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشكده كشاورزي، دانشگاه فردوسي مشهد |
آبياري تكميلي در اغلب مناطق ايران، جهت توليد مناسب محصولات زراعي ضروري مي باشد. لذا به منظور بررسي اثر آبياري تکميلي بر عملكرد و اجزاي عملكرد سه رقم عدس (Lens culinaris Medik.)، آزمايشي در مزرعه تحقيقاتي دانشكده كشاورزي دانشگاه فردوسي مشهد به صورت اسپليت بلوک در قالب طرح بلوک هاي کامل تصادفي با 3 تکرار انجام شد. در اين آزمايش، آبياري به عنوان فاکتور اصلي شامل شش سطح (آبياري در تمام مراحل فنولوژي گياه، انجام يک بار آبياري در هر کدام از مراحل شاخه دهي، گل دهي، غلاف دهي، پر شدن دانه ها و بدون آبياري طي فصل رشد) و ارقام عدس (رباط، کالپوش و گچساران) به عنوان فاکتور فرعي در نظر گرفته شد. نتايج نشان داد كه آبياري تكميلي سبب بهبود معني دار تعداد غلاف در بوته، وزن 100 دانه، عملکرد اقتصادي و عملکرد بيولوژيک شد. به طوري كه تيمار آبياري تكميلي در مرحله گل دهي پس از تيمار آبياري كامل، بالاترين مقدار اين صفات (به استثناي وزن 100 دانه) را داشت. وزن 100 دانه در تيمارهاي آبياري در مرحله غلاف دهي و پر شدن دانه نسبت به آبياري در مرحله گل دهي افزايش معني داري داشت. در تيمار بدون آبياري، رقم گچساران بيشترين عملكرد را توليد كرد. آبياري در مرحله گل دهي بيشترين عملكرد را در بين سطوح آبياري تكميلي داشت، به طوري كه اين افزايش عملكرد در ارقام رباط، كالپوش و گچساران به ترتيب 60، 60 و 39 درصد نسبت به تيمار بدون آبياري بود. با توجه به نتايج فوق، انجام يك نوبت آبياري تكميلي در مرحله گل دهي در افزايش تعداد غلاف و عملكرد عدس موثرتر بوده است. |
كليد واژه: آبياري، عملکرد دانه، عملکرد بيولوژيک، عدس |
نسخه قابل چاپ |