انتظارات حضرت امام (ره) از مجلس شورای اسلامی
دوشنبه 8 خرداد 1391 2:05 PM
از منظر امام خمینی(ره) مجلس شورای اسلامی در رأس تمام نهادهای کشور دارد. بر اساس اندیشه آن حضرت، آنچه پس از دوران مشروطیت بر سر ملت مظلوم ایران آمده و این کشور را دستخوش توطئه های ساخته، ریشه در مجلس دوران ستمشاهی داشته است.
به گزارش فارس به نقل از بصیرت، مجلس در نظام جمهوری اسلامی ایران از اهمیت ویژه و والایی برخوردار بوده و محور بسیاری از تصمیم گیری ها، قانونگذاری ها و برنامه ریزی ها است و چراغ هدایت دولت و ملت را به دست دارد. مجلس پایگاه اساسی نظام و مردم و مایه حضور و مشارکت واقعی مردم در تصمیم گیری ها و مظهر اراده ملی است. درباره قداست، اهمیت و جایگاه حساس و سرنوشت ساز مجلس و نقش آن در صلاح و فساد جامعه و کشور و نظارت بر کارها و اصلاح امور و برخورد قاطع و دلسوزانه با مسائل کشور، اصول مصرح در قانون اساسی در مورد مجلس، بیانات رهبر کبیر انقلاب، حضرت امام خمینی(ره) و بیانیه ها و سخنان رهبر معظم انقلاب، حضرت آیت اللهالعظمی خامنه ای (مدظله العالی)، بهترین دلیل و گواه است.
این اهمیت فوقالعاده از مجموع و محتوای پیام های امام به مجلس و سخنرانی های ایشان در جمع نمایندگان و مردم قابل استنباط است. حضرت ایشان بر اساس نقش و جایگاهی که برای مجلس قائل بودند، انتظارات و توقعات ویژه ای از مجلس شورای اسلامی داشتند که در پی این مطلب برخی از اهم آنها را در آستانه سالگرد ارتحال آن عزیز سفر کرده و بازگشایی مجلس نهم مورد اشاره قرار میدهیم.
۱- حفظ جایگاه مجلس در رأس امور؛ از منظر بنیانگذار فقید نظام مقدس جمهوری اسلامی، امام خمینی(ره) مجلس شورای اسلامی به عنوان یکی از قوای اصلی، در رأس تمام نهادهای کشور دانسته شده است. بر اساس اندیشه آن حضرت، اکثریت قاطع مسائل مهم کشور وابسته به مجلس است و حداقل آنچه پس از دوران مشروطیت بر سر ملت مظلوم ایران آمده و این کشور اسلامی را دستخوش توطئه های بین المللی ساخته، ریشه در مجلس دوران ستمشاهی داشته است. چنانچه مکرراً می فرمودند: «من تکرار می کنم مجلس بالاترین مقامی است در این مملکت.»(۱)
۲- پایگاه مستحکم مقاومت در برابر نظام سلطه؛ مجلس از دیدگاه ایشان، نه تنها خانه ملت و محل تجمع آنها برای هدایت کشور است، بلکه پایگاه مستحکم دفاع و مقاومت در مقابل نظام استکباری جهان محسوب می شود: «شما می خواهید که یک مجلسی داشته باشید که در مقابل این تهاجماتی که از خارج می شود، پایدار باشد، یک دولتی را او تعیین کند که در مقابل تهاجماتی که در دنیا واقع می شود، فشارهایی که واقع می شود در دنیا این بتواند دفاع کند و این از مجلس سرچشمه میگیرد.» (۲)
۳-دوری از اختلاف و جبههبندی؛ امام، اختلاف و دو یا چند دستگی را مضر به حال مجلس می داند و به شدت نمایندگان مردم را که برای یک هدف مشترک که رسیدگی به امور مردم است تجمع کرده اند، از جبهه بندی برحذر می دارد: «از اول بنای بر این نگذارید که ما یک جبهه کذا و یک جبهه کذا، از اول بنای مبارزه باشد، مبارزه نباید باشد. مباحثه است، مباحثه نرم اسلامی. می خواهید هر کدام مسائلی که دارید به دیگری بگویید با برهان، با بیان، البته باید بگویید، اما مبارزه ندارید با هم ... از حالا بنا نگذارید به این که یک جبههبندی کنید.»(۳)
۴-کارآمدی مجلس؛ حضرت امام(ره) تفاهم و سلامت محیط مجلس را شرط کارآمدی آن می دانند: «مجلس باید یک محیطی باشد که با کمال تفاهم و خیرخواهی برای ملت و کشور مسائل را پیش بیاورند. انتقاد می کنند، انتقاد خیرخواهانه باشد، جواب انتقاد می دهند آن هم خیرخواهانه باشد و منظره مجلس یک منظره صالح باشد که وقتی مردم دیدند، بگویند چه کار خوبی کردیم که یک همچو اشخاص صحیح را در مجلس بردیم و یک وقت خدای نخواسته طوری نباشد که مردم پشیمان بشوند از این رأیی که داده اند.»(۴)
۵-ساده زیستی؛ از جمله مواردی که امام خمینی(ره) به همه مسئولان از جمله نمایندگان به طور مکرر تذکر می دادند، ساده زیستی بود. وی خطاب به نمایندگان می فرمایند: «خود را به ساده زیستن عادت دهید و از تعلق قلب به مال و منال و جاه و مقام بپرهیزید. مردان بزرگ که خدمت های بزرگ برای ملت های خود کردند، اکثراً ساده زیست و بی علاقه به زخارف دنیا بودند.»
شرایط ویژه داخلی، منطقه ای و بین المللی، مجلس نهم را در جایگاه ممتازی قرار داده است که می توان از آن انتظار «مجلس تراز انقلاب اسلامی » را داشت؛ مجلسی که بتواند در دهه چهارم، کشور را چند گام به پیش برد و با فائق آمدن بر ناکارآمدی ها و چالش هایی که دشمنان نظام اسلامی در مسیر آن قرار می دهند، مجلسی ارتقایی و پیش برنده آرمان های امام(رحمه الله علیه) و رهبری در دنیا باشد.