درخت ارس شهرستانک +عکس
سه شنبه 2 خرداد 1391 3:47 PM
ارس، هُرس، هرست یا پیرو (در گویش های مختلف ایران نام آن متفاوت است)گونهای سرو، با ارزش و دیرزیست که در مناطق کوهستانی و در ارتفاع بیش از 2500 متر میروید. در دامنه جنوبی رشته کوههای زاگرس و البرز، از آذربایجان تا خراسان و به ویژه در شرق کشور و در ارتفاعات به صورت عمومی یافت میشود. درخت ارس بسيار مقاوم و سازگار با هر نوع آب و هوا است و برگ هايش مانند دیگر گونه های سرو می باشد. این درخت دارای عمر طولانی بیش از دو هزار سال است و پراکندگی آن در سطح کشور تنها دو میلیون هکتار است. ارس از جمله درختان حفاظت شده به شمار میآید که قطع آن ممنوع است. خوب است بدانید که ایرانیان، سرو را نماد جاودانگی و حیات پس از مرگ می دانند پس می توان از این درخت به عنوان میراث طبیعی کهن ایران یاد کرد.
این درخت که عمری طولانی دارد صمغی از خود ترشح می کند که پس از قرار گرفتن در مقابل نور خورشید و یا با وزش باد و سایش ساقه ها بر، روی هم آتش می گیرد و از بین می رود، از این رو مردم محلی معتقدند این درخت خود، را می کشد.
همچنین ازصمغ، برگ و ریشه این درخت به صورت محلی به عنوان مصرف دارويی، برای ناراحتيهای پوستی و... استفاده می شود.
به هر روی از این گونه می توان به درخت ارس شهرستانک اشاره کرد. که حدود 2500 سال عمر دارد و در ارتفاع 2600 متری به حیات پرافتخار خود ادامه میدهد. این درخت تاریخی، تنومند، زیبا و پرابهت «اورس» به نام محلی «هورست» و «پیر تودار» در استان البرز- شهرستان کرج- و در ضلع جنوب شرقی روستای شهرستانک قرار گرفته است. این درخت با ارتفاع 17 متر و قطر 13 متر و 95 سانتی متر کهنسال ترین ارس ایران شناخته شده است. و، می تواند به عنوان نماد گردشگری طبیعی و تاریخی شهرستانک کرج مطرح می شود. با وجودیکه این درخت دارای «کد اثر طبیعی» می باشد اما متاسفانه هنوز در فهرست آثار ملی قرار نگرفته است. برای بازدید از این درخت باید راهی بس ناهموار و نابسامان که اصلا در خور این اثر طبیعی نمی باشد را طی کرد تا به مقصد رسید. امیدواریم که مسئولین وقت توجهات لازم و در خور ارزش این درخت را دریغ ننمایند.