پاسخ به:بانک مقالات علوم محیطی
سه شنبه 2 خرداد 1391 12:10 PM
3 : علوم محيطي بهار 1387; 5(3):33-40. |
بررسي غلظت سموم كشاورزي ارگانوكلره در گوشت دو ماهي اقتصادي كپور و سفيد در سواحل جنوب غربي درياي خزر |
واعظ زاده وهاب*,ماشين چيان مرادي علي,اسماعيلي ساري عباس,فاطمي سيدمحمدرضا |
* گروه بيولوژي دريا، دانشكده علوم و فنون دريايي، دانشگاه آزاد اسلامي، واحد علوم و تحقيقات |
غلظت سموم كشاورزي ارگانوكلره شامل ليندان، هپتاكلر، آلدرين، ديلدرين و ددت در بافت عضله دو ماهي كپور و سفيد در ايستگاه هاي جنوب غربي درياي خزر (آستارا، هشتپر، انزلي، كياشهر و رامسر) اندازه گيري شد. در اين تحقيق از دستگاه گاز كروماتوگراف مجهز به آشكار ساز تسخير الكترون Gas Chromatographs Electron Capture Detectors (GC-EDC) استفاده شد. بيشترين غلظت اندازه گيري شده مربوط به ماهي كپور در ايستگاه انزلي با 11.964 ميلي گرم در كيلوگرم بر پايه وزن چربي (0.335 ميلي گرم در كيلوگرم بر پايه وزن تر) بود. غلظت آلدرين در تمام نمونه ها غير قابل تشخيص (كمتر از 0.001 ميلي گرم در كيلوگرم بر پايه وزن تر) بود. ميانگين غلظت هر سم در تمام نمونه ها اندازه گيري شد كه هپتاكلر با 2.6479 ميلي گرم در كيلوگرم بر پايه وزن چربي بالاترين غلظت را به خود اختصاص داد (0.0722 ميلي گرم در كيلوگرم بر پايه وزن تر). در ايستگاه آستارا، هيچ يك از سموم در نمونه هاي مورد مطالعه تشخيص داده نشدند. با توجه به ميزان جذب قابل قبول روزانه Acceptable Daily Intake (ADI) هر سم، مصرف ماهي كپور ايستگاه هاي انزلي و رامسر و ماهي سفيد ايستگاه هشتپر از نظر آلودگي به سم هپتاكلر و ماهي سفيد ايستگاه كياشهر از نظر آلودگي به سم ديلدرين خطرناك ارزيابي شد. غلظت سموم كشاورزي ارگانوكلره در ماهي هاي مورد مطالعه نشان مي دهد كه علاوه بر غلظت هاي ذكر شده در بالا غلظت سم ددت در ماهي سفيد ايستگاه رامسر نيز از حد بيشينه باقي مانده Maximum Residue Limit (MRL) تجاوز مي كند. |
كليد واژه: سموم كشاورزي ارگانوكلره، ماهي كپور، ماهي سفيد، درياي خزر |
نسخه قابل چاپ |