پاسخ به:بانک مقالات زیست شناسی
دوشنبه 1 خرداد 1391 7:32 PM
8 : علوم پايه (دانشگاه آزاد اسلامي واحد علوم تحقيقات) زمستان 1387; 18(1/70 (ويژه نامه زيست شناسي)):71-80. |
|
تاثير عوامل فيزيكي و شيميايي بر كاهش وزن و خاصيت آنتي اكسيداني ميوه انار (.Punica granatum L)، رقم ملس ساوه در زمان انبارداري |
|
مهرابيان صديقه,مجد احمد*,ستوده سميه,مهرابيان رضوان |
|
* گروه زيست شناسي، دانشکده علوم، دانشگاه تربيت معلم، تهران، ايران |
|
ايران بزرگترين توليد کننده و صادر کننده ميوه ارزشمند انار در جهان است. ميوه انار به دليل سرشار بودن از قندها، ويتامين ها و به ويژه ترکيبات آنتي اکسيدان در سال هاي اخير مصرف روز افزون يافته و تانن هاي موجود در آن نيز به عنوان نگهدارنده طبيعي مورد توجه مي باشند. يکي از مشکلات ميوه انار در ايران نگهداري و عرضه نامناسب آن است. عوامل موثر در پايداري ترکيبات ارزشمند ميوه انار علاوه بر رقم آن، شرايط فيزيکي و شيميايي در زمان انبارداري است. تحقيقات سال هاي اخير تاثير کلسيم کلريد را بر حفظ خصوصيات کمي و کيفي ارقام برخي از ميوه ها از جمله سيب در سردخانه نشان داده است.
در پژوهش حاضر با هدف بررسي تاثير عوامل فيزيکي و شيميايي در زمان انبارداري بر تغييرات ريختي، کاهش وزن و به ويژه تغييرات خواص آنتي اکسيداني ميوه انار، رقم ملس ساوه که بيش ترين ميزان کشت را در منطقه دارد و به عنوان رقم مناسب براي انبارداري شناخته شده، در نظر گرفته شده است .دماهاي 4، 18 و 22 درجه سانتي گراد به عنوان عوامل فيزيکي و تيمارهايي به کمک غلظت هاي 4% و 6% کلسيم کلريد به عنوان عوامل شيميايي در نظر گرفته شده اند .ميوه هاي مورد نظر با کمک کارشناسان مرکز تحقيقات انار ساوه انتخاب و همگن سازي شده به گروه هاي تصادفي شامل نمونه هاي شاهد بدون تيمار شيميايي و دمايي، نمونه هاي تحت تيمارهاي دمايي (4، 18 و 22 درجه سانتيگراد) و نمونه هاي تحت تيمار دمايي و شيميايي (شستشوي حدود 5 دقيقه با کلسيم کلريد 4% و 6%) تقسيم شدند .پس از شستشو با محلول هاي کلسيم کلريد کاسه پايدار عده اي از ميوه ها نيز با پنبه سترون آغشته به محلولي از همان نوع محلول شستشو پوشانده شد . مدت آزمايش در هر تيمار 2 و 3 ماه بود. تاييد خاصيت ضد سرطاني آب انارها با استفاده از همگن شده (هموژناي) ميکروزومي کبد رت يا «S9» و سالمونلا تيفي موريوم TA100 انجام شد .ويژگي هاي ريختي، تغييرات وزن ميوه ها هر هفته بررسي و مقايسه شد .آب ميوه ها نيز پس از فشردن آنها به کمک سرنگ سترون کشيده شد و خواص آنتي اکسيداني آن با استفاده از سالمونلاتيفي موريوم TA100 و ميکروزوم مطابق روش Ames بررسي شد. نتايج آزمايش ها نشان داد که نگهداري ميوه ها در 4 درجه سانتي گراد همراه با شستشوي اوليه آنها با محلول 4 درصد کلسيم کلريد از نظر حفظ ويژگي هاي ريختي و پايداري وزن ميوه ها از ساير تيمارها بهتر است. به طور کلي ميوه هايي که با محلول هاي 4% و 6% کلسيم کلريد شستشو شده بودند نسبت به نمونه هاي بدون تيمار شيميايي ماندگاري بهتري نشان دادند .در مدت زمان نگهداري انارها در تيماردهي دمايي و شيميايي خواص آنتي اکسيداني و درصد جلوگيري از جهش آنها نسبت به نمونه هاي تازه بدون تيمار کاهش پيدا کرد، اما در دماي 4 درجه و کلسيم کلريد 4%، درصد جلوگيري از جهش زايي نسبت به ساير تيمارها بالاترين حد بود .با اضافه کردن S9 نيز اين درصد جلوگيري از جهش زايي در مواردي افزايش داشت، که مي توان آب ميوه انار را با خواص ضد سرطاني معرفي نمود.
|
|
كليد واژه: انار، تيمار دمايي، تيمار شيميايي، خواص آنتي اکسيداني، سالمونلاتيفي موريوم، ميکروزوم |
|
|
نسخه قابل چاپ
|